Читај ми!

Око економије: Крај границама?

Регион Западног Балкана као једно тржиште

Опет су привредници нашег региона испред политичара, али овај пут уз њихову помоћ с обзиром на то да је ове недеље у Софији потписане Декларације о оснивању Заједничког тржишта земаља Западног Балкана и Зеленој агенди. Документа су потписали званичници, испред Србије премијерка Ана Брнабић.

Цео пројекат је подржала ЕУ , пре свих немачка канцеларка Ангела Меркел, која је и иницијатор Берлинског процеса у оквиру којег се последњих 6 година земље Западног Балкана постепено политички и економски припремају за ЕУ.

Шта се мења за 18 милиона становника колико броји наш регион? Да ли ће приведници моћи да сарадјују без милион папира и милион сати чекања на  границама? Хоће ли заједно да наступају на трећим тржиштима? Хоће ли  моћи градјани да путују и раде из земље у земљу без потребе за раднима  дозволама? Да ли је ово пут и преипрема за улазак у ЕУ и шта мења и 9  милијарди евра из Брисела намењених за земље региона ?

О томе у Оку економије говоре:  председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, амбасадор и шеф Делегације Европске Уније у Србији Сем Фабрици, директор ЦЕФТА Секретеријата Емир Ђикић и председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]