Читај ми!

Сабор народне музике 2020

Почиње празник најбољих песама и доброг расположења

Фестивал нових композиција народне музике, Сабор 2020, биће одржан у форми телевизијских емисија које ћемо пратити од 2. новембра, понедељком од 22.05 на РТС1. Звезде овог пројекта су аутори, композитори, аранжери, текстописци, јер Сабор посвећен онима који стварају народну музику.

Кроз осам квалификационих емисија, чућемо нове хитове које ће, уз пратњу три оркестра, извести 64 певача. Из сваке емисија, две композиције које освоје највише гласова стручног жирија- иду директно у финале. У деветој, финалној емисији, коју ћемо (уколико све буде текло по плану) пратити уживо, за највећа признања овогодишњег Сабора, надметаће се аутори 16 композиција.

Водитељи Сабора Народне музике Србије 2020 су Марија Вељковић Миловановић и Срђан Ивановић.

Стални чланови Стручног жирија Сабора су Мерима Његомир, Љубиша Павковић и Дејан Петровић а уз њих ће у свакој емисији у овој улози бити по још двоје еминентних личности домаће народне музике. У првој емисији чланови жирија биће Весна Змијанац и Славко Бањац.

Специфичност Сабора је што је ово национално музичко такмичење композитора, текстописаца, аранжера - оних, који су највише или једнако заслужни за успех и квалитет сваке песме.

Свакој песми, чланови жирија ће доделити од један до осам поена. Укупан збир на крају ће, наравно, одлучити победнике.

У првој емисији, добићемо два учесника финала Сабора 2020 године, а у финалу ће се за победу надметати укупно 16 композиција за које ће и гледаоци моћи да гласају путем СМС порука и тако допринесу што бољем пласману својих фаворита. .

У првој квалификационој емисији Сабора 2020, у понедељак 2. новембра на РТС1 у 22.05, такмичиће се осам композиција које ће извести: Млађен Тошовић (песма "Љубав буди ми"), Марина Станкић ("Добродошао"), Данило Живковић ("О теби још нико певао није"), Александра Падров (песма "Месец ме је издао"), Пеђа Влачић ("Чубура"), Ивана Електра ("Рођендан"), Шеки Турковић ("Главобоља") и Хасан Дудић, који ће отпевати композицију "Еј, Нено, Нено".

Све песме ће бити отпеване уживо, уз пратњу три оркестра, који ће се смењивати из емисије у емисију: Саборски оркестар под управом Зорана Влајића, Народни ансамбл РТС- а под управом Синише Вићентијевића и Народни оркестар РТС- а, под управом Владе Пановића.

У свакој емисији, удружење СЕМУС ће по двоје истакнутих уметника народне музике наградити престижним признањима "Национални естрадно - музички уметник Србије" и "Награда за животно дело".

Фестивал нових композиција заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицање на стваралаштво допринесу неговању квалитета народне музике.

Музички уредници Сабора 2020: Душан Шуклетовић и Урош Марковић

Редитељ : Петар Станојловић