Читај ми!

Гастрономад

Чудотворна шаргарепа

Шаргарепа је поврће добро познато свакој домаћици, а о њеним лековитим својствима прича се генерацијама. У нашим крајевима није било детета које мајке нису терале да једу шаргарепу како би сачували вид, а дугачак списак нутритивних вредности научници допуњавају из године у годину.

Неки историјски списи указују на то да ова коренаста биљка највероватније води порекло из средишње Азије. У балканској кухињи позната је још од античких времена, а користи се и у слатким и сланим јелима. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у новој епизоди десете сезоне Гастрономада, припрема за гледаоце шаргарепу са леблебијом, наном, пистаћима и фетом, а за љубитеље посластица ванилице са шаргарепом и белом чоколадом и слатко.

Нова епизода Гастрономада у понедељак, 19. октобра , у 12:30, на РТС 1.