С Тамаром у акцији

Акција у Хетину, Житиште

Друга епизода десете сезоне ТВ серијала и националног хуманитарног пројекта "С Тамаром у акцији" посвећена је породици Павловић из села Хетин у Војводини.

Томислав Павловић (38) је отац петорице синова. Након нескладног брака и развода, један од синова је желео да остане са мајком, а Томислав са четворицом синова напушта Београд и сели се у село Хетин, општина Житиште. Захваљујући помоћи својих родитеља, купио је кућу и започео нови живот, далеко од бивше супруге, са којом ни он ни деца не желе више контакт.
Томислав ради у надници, углавном сезонске послове. Да би бринуо о дечацима, не може да се стално запосли, што му додатно отежава ситуацију.

Међутим, због неисправних инсталација, у кући избија пожар и Томислав са децом остаје без крова над главом. Захваљујући комшијама, локалној самоуправи и добрим људима који су спровели акцију прикупљања помоћи, од прикупљеног новца породици је купљена друга кућа.

Немања (11), Дејан (10), Никола (9) и Вукашин (4) у свим пословима помажу оцу, нарочито Дејан који воли да кува. Гаје свиње и козе, имају малу башту са поврћем и праве сир од козијег млека.

Уз велику помоћ локалне самоуправе, комшија и МЗ Хетин који су и пријавили породицу Павловић, екипа емисије "С Тамаром у акцији" у потпуности је реновирала и опремила кућу новом столаријом и подовима, керамиком и санитаријама, намештајем и белом техником, како би олакшала живот Томиславу и дечацима.

Становници Житишта су јединствени у земљи, али вероватно и у свету јер су највећи обожаваоци легендарног филмског јунака из филма "Роки". У ту част, основали су Удружење Роки Балбоа и подигли статуу на централном тргу високу 5 метара, која за њих представља симбол истрајности, жеље за променама и новог почетка.

У градском парку у Житишту се налази чувена "Орлова кула", грађевина необичног облика, сазнали су легенду о њој и зашто се баш тако зове.

Како изгледа типична равничарска кућа, како се и од којих материјала гради, шта је одликује а шта разликује од осталих кућа, испричали су нам наши саговорници.

Општина Житиште, има и мађарскх и румунских села на својој територији. Мештани су, између осталог, представили и своје обичаје Тамариној екипи у новој епизоди емисије "С Тамаром у акцији" у петак 25. септембра, од 21.10 на РТС 1.