С Тамаром у акцији, десета ТВ сезона

Нурдор кућа за опоравак деце, Фрушка гора

Десета ТВ сезона националног хуманитарног пројекта и ТВ серијала "С Тамаром у акцији" почиње епизодом која је посвећена специјалној акцији реновирања куће која ће служити за опоравак деце након хемиотерапије.

Када је крајем 2019. године, "Нурдор" од Новосађанина Зорана Коцића, добио на поклон кућу на Поповици (Фрушка гора), председница удружења Јоланд Корора, контактирала је екипу Тамаре Грујић за сарадњу. Врло брзо је постигнут договор о још једној лепој, великој и важној заједничкој акцији.

Плац од 15 ари (на коме нико није боравио 20 година) требало је поново раскрчити, уредити, поставити нову ограду, увести воду и струју. Извршено је комплетно спољашње и унутрашње реновирање куће.

Тамара Грујић, аутор ТВ серијала и националног хуманитарног пројекта "С Тамаром у акцији": "У овом захтевном и племенитом заједничком подухвату учествовала су сва комунална предузећа града Новог Сада, новосадски одред жандармерије, Електровојводина, мој тим мајстора, екипа тесара али и многи малишани добре воље. Верујем да ће деца - рековалесценти, која су прошла мукотрпно лечење од опаке болести, у овој лепој кући и уређеном дворишту моћи да уживају, да се рехабилитују и у сваком смислу оснаже за ресоцијализацију и повратак нормалном детињству. У комуникацији са Нурдором, кућу ће моћи да користе деца и породице из целе Србије. Радује ме што баш оваквом, специјалном акцијом отварамо нову ТВ сезону, током које ће још 16 породица добити нови кров над главом."

"Нурдор кућа" за децу на Фрушкој гори, имаће и праву библиотеку, захваљујући донацији од 500 књига за децу и младе, које су поклон друштвено-одговорне акције "Књига солидарности" РТС-а.

Поред грађевинских радова, Тамара се потрудила да у овој епизоди представи и подсети на бројне лепоте и знаменитости планине Фрушка гора. Због праве ризнице фосилне флоре у седиментима, многобројних ретких представника биљног и животињског света, непроцењиве културно-историјске баштине, 1960. године Фрушка гора је проглашена националним парком природе.

Тамара је овога пута имала и специјалне помагаче - глумце серијала "Државни посао", иначе амбасадоре Удружења "Нурдор". А завршне радове на кући су, током последњег дана акције - обишли и испратили и новинари новосадских и београдских редакција.

Прва епизода десете ТВ сезоне (117. епизода серијала) "С Тамаром у акцији", биће емитована у петак 18. септембра, на Првом програму Јавног медијског сервиса, у 21 сат.

Серијал "С Тамаром у акцији" до сада је помогао 116 породица. Тамарин тим је такође до сада спровео и 5 специјалних хуманитарњих акција, за помоћ широј друштвеној заједници: реновирали су хемато-онколошко одељење Педијатријске клинике у Крагујевцу, омогућили два стамбена простора за осам особа оболелих од церебралне и дечије парализе у Ужицу, реновирали су и опремили три сеоске основне школе у Губеревцу (у околини Кнића, у селу Извор код Пирота и у селу Мечковац код Врања).

Са Тамаром Грујић, ауторком серијала "С Тамаром у акцији" Удружење "Нурдор" је већ сарађивало 2018. године, када су у оквиру Тамариних специјалних акција реновирали хемато-онколошко одељење Педијатријске клинике у Крагујевцу. Тамара је том приликом иницирала и сакупљање средстава за прекопотребан теретни лифт, који у тој установи никада није постојао.

"Нурдор" је национално Удружење које сачињавају родитељи, лекари, медицинско особље и сви људи добре воље који олакшавају животе деци оболелој од рака и њиховим најближима пружајући практичну, емотивну и материјалну подршку. Њихова мисија је побољшање квалитета лечења, и живота породица оболеле деце. Нурдор је својим радом до сад променио два Закона, Закон о боловању и Закон о рехабилитацији. За 17 година постојања, Удружење је на челу са председницом Јоланд Корором, обезбедило и пет родитељских кућа широм Србије у којима могу бесплатно да бораве деца и њихови родитељи за време лечења. Такође, прикупили су средства и за изградњу друге дечије онколошке клинике у Нишу.