Планетаријум: Албанија, други део

У осмом издању "Планетаријума", Лидија Пирошки се враћа на полазну тачку репортаже из претходне епизоде, у којој је ауторка прокрстарила на мотоциклу Албанију - од севера до крајњег југа.

Зидање Скадра на Бојани је можда и најважнији део наше народне књижевности, чије легенде кроз историјске чињенице дочарава "Планетаријум" у новој епизоди.

Ипак, Скадар и тврђава Розафа су много више од појма незавршене грађевине јер у њеним темељима су поред младе Гојковице узидани и наши национални корени...

"Кроз истраживање које обављам пре путовања - прва информација је, да су Албанци једини народ на Балкану који има припаднике све три велике религије. Веома занимљиво, јер упадљиво искаче из омиљеног локалног клишеа "један народ - једна религија". Отварају се многа питања. Како смо од партнера у давној прошлости, упркос недавној тешкој историји постали непријатељи? Да ли на Балкану можемо да дискутујемо о овоме а да не мешамо дневну политику? Зашто мало о њима знамо? Како је заправо, изгледало повлачење српске војске пре тачно сто година и јесу ли митови још увек јачи од реалности?" наводи Лидија Пирошки.

Кроз динамичну и инспиративну причу Павла Јакоја Брајевића, председника Удружења Срба и Црногораца Албаније, рођеног Скадранина, ово издање "Планетаријума" износи много тога што вас може оставити без даха...