Био једном један народ

Како су Срби из Хрватске доживели судбину Маја и Астека

Кроз историју Срби из Хрватске били су војници одани Бечу, реметилачки фактор како је говорио Анте Старчевић, одушевљени Југословени под краљем Александром, усташке жртве у Другом светском рату, верници друге Југославије. Оно што нису успели многи у тежим историјским околностима, урадио је један човек, у року од 48 сати. Титов генерал, како су га често звали Срби из Хрватске, промениће и њихов живот и етничку слику Хрватске. На Брионима, острвима која су служила као летња резиденција брачног пара Броз, до детаља је скован план за нестанак народа, коме је припадала и супруга јединог југословенског маршала.

План је реализован четвртог и петог августа 1995. године. О детаљима тог плана; односу Београда и Загреба према свему томе, каква је била улога највећих држава Запада? Да ли је могло нешто да буде другачије? Да ли би нешто променило да је на време прихваћен Венсов или план Z4 и да ли је постојала веза између Ердутског и Дејтонског споразума?

Напослетку, да ли ћемо Србе из Хрватске једном помињати онако како данас помињемо Маје и Астеке?

О свему томе гледамо у Око магазину кроз део филма "Олуја, колона дуга вековима" у којем говоре говоре: Дејан Јовић, Младен Лазић, Твртко Јаковина, Милорад Пуповац, Санда Рашковић Ивић, Иван Звонимир Чичак, Миле Боснић и многи други.

Аутори: Горислав Папић и Стеван Костић.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]