Планетаријум: Напуљ, други део

Ове суботе уз путописни серијал "Планетаријум", настављамо откривање Напуља - једног од најстаријих градова наше планете.

Највећи књижевни глобални бестселер у последњих 20 година - "Напуљска тетралогија", непознатог италијанског аутора под псеудонимом Елена Феранте, уз сву атрактивност студиозне анализе женског пријатељства преточене у четири књиге - донео је свету и приказе Напуља кроз неколико деценија минулог века.

Често се наводи како је, равноправно са значајем водећих ликова у овом књижевном делу, једнако важан и "лик" града Напуља, дочаран у овој списатељској саги од 2000 страна.

Зато нас Лидија Пирошки у овој епизоди "Планетаријума" упознаје са напуљским квартом "Лионе Рузати", у којем су одрасле јунакиње "Напуљске тетралогије" - Елана и Лили...

Узбудљиво откривање потпуно непознатог Напуља из тридесетих година прошлог века, доноси и многе мистичне детаље, који су послужили као окосница за књижевну причу.

Из нестварног Напуља, "Планетаријум" вас води и "корак даље". Тачније, на двадесетак морских миља удаљено острво Искија, једну од кључних локација "Напуљске тетралогије".

Искија, вулканско острво у Тиренском мору као да се "замрзло" у времену од пре готово пола века у сенци богатог Каприја. Чува несвакидашњи шарм и дух прохујалих романтичних времена а некада је било и право монденско уточиште светског џет-сета, предвођеног глумачким паром Елизабет Тејлор и Марлон Брандо...

Пратите "Планетаријум" и ове суботе, у 13.20 на Првом програму РТС-а: путописни ТВ серијал, који нуди "читање света кроз брижљиво прикупљене утиске и искуства, доживљене посматрањем предела, људи и догађаја, широм планете. Упознајте друге културе, феномене, природу, историју, гастрономију и свакодневни живот - нама далеких, али понекад и блиских предела, градова, земаља света.