Златна идеја: Београдске приче

У новој епизоди серијала Златна идеја откривамо како технолошке промене утичу на занимања будућности. Како је издавчка кућа за децу креирала књиге о STEM наукама и зашто су млади таланети разлог инвестиција у Београду. Упознаћемо Вас са школованим посластичарем који се из Лондона вратио у Београд, како се дизајнирају београдске приче и како је настао центар за игре уз коришћење виртуелне реланости. Емисја Златна идеја, суботом у 11.30 на Првом.

Браћа Никола и Ненад Радојичић су из љубави према графитима креирали и прве дизајниране мајице, које су првобитно продавали на концертима, потом преко пријатеља и познаника, а данас имају своју радњу, место где долазе људи који препознају вредност њиховог бренда „Dechko tzar".

Шетајући улицама Београда, Камелија Радојичић тражила је локал за бренд свог супруга, а заправо пронашла место за свој посао. Са својим братом Крстом Радовићем, који се након школовања и рада у Лондону вратио у родни Београд, развила је производњу посластица.

Тома Ђорђевић дуго година бавио се плесом и од тога је живео. Након годину дана планирања, са два пријатеља отворио је студио за игре за одрасле у центру Београда са елементима виртулне реланости и е-спорта.

Из породичне медијске радионице „Sajko media events настао је 4.0 Фест посвећен свима онима на које утичу промене на тржишту рада које досносе нове технологије и трендови. О пословима будућности на овом фестивалу се информишу основци, средњшколци и студенти од послодаваца који су у најтањој вези са технолошким променама.

Да технолошке промене утичу и на издаваштво, посебно на укус млађих читалаца, показује и искуство издавачке куче ЈРЈ која прави те промене и која је креирала књиге о STEM наукама.

Покрет „Моја иновација" настао је из пројекта Данас радим, који је за циљ имао спајање познатих послодаваца са младима који траже посао у том процесу, актери пројекта увидели су да је мотивација младих један од кључних проблема и направили догађаје како би им приближили иновативан начин пословања и размишљања.

Пре три године швајцарска консултантска кућа „Swiss Ipg Partners Group" отворила је предтавништво у Србији у жељи да свој иноватини приступ и начин пословања понуди компанијама у земљи и региону, али пре свега заснује рад уз помоћ образвованих и талентованих младих људи из Србије који чине овај тим.

Уредник серијала: Тамара Јаковљевић