Златна идеја: Иницијативе научно-технолошког парка Чачак

У новој епизоди серијала „Златна идеја" упознајемо вас са иницијативама Научно-технолошког парка Чачак, инкубатором за почетнике у послу, Стратап центром Чачак, као и актерима стартап екосистема у овом граду. Идејама иновативних жена преузетница, инжењера и менаџера који су привукли иностране инвестиције, а данас помажу развој стртуп идеја.

Научно-технолошки парк Чачак је локална иницијатива коју је покренуло шест оснивача 2011. године, док је Регионални иновациони стартап центар основан у мају 2019. године као део Научно-технолошког парка Чачак. Центар је осмишљен као место спајања привреде и образовних институиција у корист младих и оних који желе да покрену иновационо пословање.

Маје Пантовић је графички дизајнер, остварила је своје снове када је основала модни студио Gufo wear, бави се осликавањем одевних предмета. Маја је освојила и друго место на такмичењу „Кроз дигиталне вештине до иновативног пословаја", које организује Удружење пословних жена Чачка.

Прича студената Факултета техничких наука у Чачку, Драгане, Николе и Марка, показује да велико искуство у области програмирања које су стекли кроз хонорарни рад још од средње школе, омогућило им је да покрену заједнички стартап у оквиру Стартап центра Чачак.

Александра Јовичић након студија агрономије покренула је производњу органске малине на имању своје породице. Жеља јој је да у сарадњи са Научно технолошким парком Чачак покрене и прераду органских производа.

Научно-технолошки прак Чачак није само место иновација, већ и креативних индустрија и место где се људи различитих професија окупљају око развоја нових идеја. То показује и прича Иване Кнежевић, дипломираног дизајнера ентеријера и наставник ликовне културе, која се данас бави дечијом педагогијом у ликовној уметности и спојем савремених технологија, урбаних простора са ликовним стваралаштвом.

Ивана Васић, дипломирани је инжењер информационих технологија Факултета техничких наука у Чачку, а када се током студија нашла у ситуацији да тражи праксу или менторски програм, имала је потешкоћа и тако одлучила да креира сопствену платформ која ће се тиме бавити. Бранимир Плазинић, један од првих становника бизнис инкубатора Научно-технолошког парка Чачак, основао је компанију Plazmatex - усмерену ка иновативном начину пословања, пројектовању и изради машина за аутоматску производњу.

О иницијативама КЗМ Чачка разговарали смо са младим волонтерима и друштвеним активистима, који су носиоци бројних иницијатива и такмичења, као што је Климатон у којем су тимови предлагали решења у области екологије. Овакве активности су важне за стицање радних навика и тимског духа.

Како макетарство може прерасти у пословну идеју, испричао нам је Миша Стевановић који је свој хоби усавршавањем преточио у посао.

Интересантна је и за сваку похвалу иницијативна Екометар, коју су основали млади програмери током обуке за ИТ преквалификације.

Представници академиског, пословног и јавног сектора који су основали НТП Чачак данас остварују добробит путем развоја овакве институције.
Без предузетничког начина размишљања, ни велике компаније не могу да се развијају, па тако компанија АБЛ, чланица НТП Чачак улаже управо у развој стратп центара и организација.

Уредница серијала: Тамара Јаковљевић