Најава избора у Хрватској, одјава избора у Србији

Ко је ко на хрватским изборима, шта нас чека у српској скупштини и ван ње

Након избора на поновљених 234 места коначно су завршени избори у Србији. Састав парламента остао је исти; Листа за Краљевину Србију прешла је цензус али само на поновљеном гласању; за улазак у скупштину јуче им је фалило не више од 15 хиљада гласова али нису били ни близу те цифре. Игра малих бројева игра се и у опозицији која је бојкотовала изборе. Демократска странка пред још једном је поделом а пред распадом је и Савез за Србију чије би странке могле да формирају нову организацију: Српску опозицију.

Две недеље након Србије гласаће и Хрватска. За разлику од већине земаља Европе у којима је истумбана политичка сцена у Хрватској се и даље води борба између две велике странке десног и левог центра. Премијер Андреј Пленковић предводи листу ХДЗ-а а Давор Бернардић је на челу СДП-а и коалиције Рестарт. Битну улогу у састављању већине у Сабору могла би да има и листа певача Мирослава Шкоре а као и обично мандати Милорада Пуповца поново ће бити необично важни. Ко је ко на хрватским изборима?

Уредник емисије: Горислав Папић

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]