Читај ми!

Око економије - Мит о цени квадрата

Мање учешће, ближи стан

За куповину првог стана на кредит, уместо 20 одсто, учешће ће убудуће бити 10 одсто. То је прописала Народна банка Србије. И два су разлога -  да би грађанима било лакше, односно јефтиније  да купе некретнину, али и да се помогне станоградњи и грађевинарству генерално услед епидемије корона вируса.

У међувремену, постоји мит како су цене квадрата превисоке, посебно у Београду и како ће сада да падају. Како време одмиче, чињеница је да након застоја на тржишту некретнина, грађани опет купују станове - што на кредит, што за готовину и да цене остају исте.

Колико ће нова мера да заиста подстакне градјане на већу куповину станова, да ли ће већа потражња да буде праћена и већом понудом, колико је станоградња угрожена привредном кризом због корона вируса и шта је то што може да се очекује када је реч о цени некретина у Србији - то су нека од питања у емисији Око економије.

Репортери РТС су на терену, истражују цена станова у Београду, Нишу и Новом Саду.

Гости у студију су генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић, представник Привредне коморе Србије Бојан Станић и уредник финансијског портала Каматица Душан Узелац.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]