Најгори дан за Србију, Америка и Русија у борби против короне

Од када се српски лекари обраћају јавности због коронавируса, данашња конференција за новинаре била је најкраћа и најдраматичнија. Директор клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић саопштио је да је данашњи дан најгори за Србију, да је преминуло 7 особа, укупно 23. Регистровано је још 115 заражених коронавурусом. Директор Инфективне клинике KЦС-а истакао је да страхује од италијанског сценарија ако се не промени понашање грађана.

И свет се на различите начине бори против коронавируса. Руси су од данас у појачаном карантину. Здравствене власти објавиле су да је заражено више од две хиљаде људи. Иако у почетку није имала велики број заражених у односу на број становника, у Русији је за викенд дошло до највећег раста броја заражених.

Ово је историјски час у америчком рату против коронавируса, поручио је Доналд Трамп и додао да је Америка до сада тестирала милион људи. Ипак, ситуација у појединим деловима земље је драматична, нарочито у Њујорку, где је гувернер државе Њујорк рекао да им у овом тренутку треба чак 30 хиљада респиратора. У Њујорку живи Ијан Бремер - један од најутицајнијих америчких политиколога, уредник и колумниста "Тајма", шеф „Евроазијске групе", организације за процену ризика. Ексклузивно за Око магазин Бремер је говорио о томе како се Америка спремила за пандемију и колико ће се свет променити после коронавируса.

Цела Европа затворила је своје границе, школе, сви изговарају исту реченицу - не сме нам се догодити италија. Ипак, једна земља је узузетак. У Шведској раде кафићи, не постоји забрана кретања, постоје само препоруке о социјалној дистанци. У Данској, Норвешкој и Финској све је другачије. Да ли шведски пример поново оживљава идеју о такозваном колективном имунитету или одлуке тамошњих власти могу земљу да доведу у веома незавидну позицију?


У Око магазину погледајте како се све ове земље боре против коронавируса.

 

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]