Три човека, четири гласа

По новом закону свим мањинским листама се поред природног прага који већ имају додаје још 35 одсто на број гласова који су већ освојили.

Много се говорило о променама изборних закона неколико месеци пред изборе; највише наравно о спуштању цензуса са 5 на 3 одсто али причало се и о функционерској кампањи и повећању обавезног присуства жена на изборним листама на 40 одсто. Потпуно незапажено, међутим прошла је промена обрачуна мањинских гласова. Наиме, по новом закону свим мањинским листама се поред природног прага који већ имају додаје још 35 одсто гласова на број који су већ освојили. Откуд оваква одлука? Да ли се тиме нарушава правила један човек, један глас и шта ће то значити за заступљеност мањина у Скупштини Србије али и у локалним парламентима.

И градски избори у Хамбургу за викенд потврдили су кризу која влада у ЦДУ-у, највећој немачкој странци. Грађани Немачке све више се окрећу Зеленима и крајње десној Алтернативи за Немачку а странка коју је годинама успешно водила Ангела Меркел тражи новог лидера а вероватно и нову политику. Шта ће промена у ЦДУ-у значити за Немачку, шта за Европу и да ли ћемо последице осетити и ми у Србији?

У време док демократе у Америци траже идеалног противника Доналду Трампу РТС емитује серију која објашњава како је заправо овај бизнисмен дошао на власт. Трампа и Америку поново је великом учинио човек кога у серији феноменално игра Расел Кроу. И све то уз малу помоћ телевизије. О серији Најјачи глас, о значају пристрасне телевизије у времену постистине, о америчкој политици данас говори прича Око магазина.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 19:53) - Rada [нерегистровани]

Na izborima 2016.

godine prikazani su ljudi koji dobijaju POVRĆE kao socijalnu pomoć pa sa cegerom sa zelenišom idu na glasanje. Šta mislite, da li su glasali za Trampa zato što ih je Fox news ubedio ili su znali ko ih je doveo dotle? Vaš prikaz serije je prilično neoliberalno naklonjen.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]