Културни дневник

На седници Владе Републике Србије усвојена је Уредба о условима и начину доделе признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, која се нису додељивала последњих седам година. У Културном дневнику истражујемо какви ће бити критеријуми за доделу ових признања и ко ће одлучивати о добитницима.

Драма руског писца Николаја Кољаде у режији Стефана Саблића "Лажљивица" премијерно је приказана у Атељеу 212. Две жене које се срећу у једном провинцијском музеју и укрштају своје животне приче, играју Горица Поповић и Јелисавета Сека Саблић.

Популарни комад "Тре сореле" у режији Милана Караџића, заснован на бокешким легендама о трима неудатим сестрама које иза зидова куће у Прчању целог живота сањају љубав и свог "капетана", након девет година поново је на сцени Звездара театра.

Диригент Србољуб Динић наступиће са Војвођанским симфонијским оркестром у Синагоги у Новом Саду. На концерту ће премијерно бити изведен "Концерт за обоу и оркестар" мађарског композитора Фриђежа Хидажа, са солисткињом Сањом Ромић.

До 13. фебруара траје конкурс за "Бунт рок фестивал" - такмичење нових, неафирмисаних бендова и аутора, у организацији Радио-телевизије Србије и емисије "Бунт", о којем говоримо у Културном дневнику.

У белгијском граду Генту, у катедрали, јавности је представљена рестаурирана слика "Обожавање мистичног јагњета". Та слика је један од првих радова у техници уље на платну. Потиче из 1432. године.

Гост Културног дневника је Ненад Николић, добитник Награде "Никола Милошевић" Радио Београда 2, за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, за дело "Идентитет српске књижевости. Прича о књижевноисторијској идеји".

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник: Марија Миљевић Рајшић
Монтажа: Никола Манић
Реализатор: Сања Реџић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]