Око магазин: Поштари, сардине и вино

Бес у коверти у Србији и бес из конзерви у Италији

На многе адресе у Србији ових дана нису стигли редовни месечни рачуни. У великом броју Пошти немогуће је послати или преузети пакет а неизвесна је и достава преко курирске службе. Све то због обуставе рада радника Пошта Србије који траје већ неколико дана. Чиме су све поштари незадовољни, који су њихови захтеви и када ће Поште почети нормално да раде? 

Много озбиљнији од овог у Поштама Србије је штрајк у Француској а штрајк у Италији је, ако можемо тако рећи, занимљивији. Наиме, на италијанским трговима се окупљају присталице покрета који себе називају Сардине. Сардине протестују против Матеа Салвинија, човека који је и даље најпопуларнији политичар у Италији али већ неко време није на власти. Откуд такав протест, колико он штети Салвинију и како Италијани гледају на овај бес из конзерве?

Између Копаоника, Гоча и Јастрепца, на 250 km јужно од Београда налази се Жупа. Прва асоцијација на Жупу је вино или ако ћемо да идемо и корак даље: Прокупац и Тамјаника. И док око Прокупца нема дилеме да је реч о аутохтоној српској сорти код тамјанике неке недоумице постоје. Од имена будући да је неки називају и тамњаником до порекла и домета овог одличног вина. Далибор Жарић био је на самом извору и открива нам чија је наша тамјаника?

Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]