Музеј гаравих сенки

Тридесет година од највеће рударске несреће у Србији

Од људске грешке до погибије 90 рудара у Алексинцу

Колика је била солидарност с породицама настрадалих? Да ли су Алексиначки рудници морали да буду затворени? Исплати ли се отварање рудника, три деценије касније? Колико је затварање рудника утицало на живот у Алексинцу? 

Аутор: Наташа Мијушковић
Сниматељ: Бранко Срећковић
Продуцент: Драгица Баровић
Монтажер: Марија Баронијан Шашић
Реализатор: Слађана Томић

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 06. окт 2019, 23:00) - Maja Todorovic eks Ilic [нерегистровани]

Jedno od 150 oro dece

Imala sam 13god,moj stariji brat 18,a moja mama 40,te 89te...bili smo jedna od mnogih srecnih porodica...moj tata Milovan Ilic,kasnio je tog jutra,ali je ipak otisao na posao...veselo sam ga ispratila...zajedno sa svojim drugarima ,nije se vratio.Sve se ugasilo...Neko mi je iscupao deo srca,ugasio sjaj u ocima...prekinuo srecno detinjstvo.Hvala ljudima koji su bili uz mene i moju porodicu,bilo ih je mnogo,pomagali su mi u skolovanju i odrastanju.Njega mi nisu vratili!Hvala vama na emisiji i vasoj zelji da ih pomenete!Mnogo toga je ostalo nedoreceno.Uskracena sam za ljubav sbog oca,za sve dozivljeno sto mu je prekinuto,za to sto moja deca nemaju dedu,za sigurnost i zagrljaj...Moj otac je bio jedan gospodin,a obicam palioc mina!O njemu i danas govore,samo lepo.Moj brat se zarekao"nikad u rudnik",a stariji sin mu je zavrsio geodeziju,radio dve godine u Resavici,sada je u rudnuiku Soko,tetkin inzinjer,silazi bar dva puta nedeljno u rudnik.Mladji bratanac je na trecoj godini istov fakulteta!Moj otac bi se ponosio njima!Sudbina valjda!Ja sam rudarsko dete,time se ponosim i bila sam nansrecnija dok me je hranio taj rudarski hleb!

(петак, 04. окт 2019, 13:53) - Milicaa [нерегистровани]

Srecno

Jako tuzna emisija.Meni suprug i otac rade u rudniku Soko.Srce mi se stegne svaki put kada suprug krene na posao i poljubi mene i bebu.Nazalost, drzava najmanje paznje obraca na rudare.Moj muz je za povrdu koju je zadobio radeci u jami, koja je prouzrokovana obrusavanjem velike kolicine uglja, i zbog koje je bio na bolovanju 2 meseca od osiguranja dobio tricavih 3500 dinara. Jos su izjavili da se rudari NAMERNO povredjuju da bi dobili osiguranje. Zalosno je zaista.

(четвртак, 03. окт 2019, 23:14) - Ljubisa [нерегистровани]

Istina

Tuzna,a lepa emisija

(четвртак, 03. окт 2019, 22:24) - Милица [нерегистровани]

Емисија

Хвала за емисију, жао ми је што тек сад чујем за ову трагедију