Капетан Леши - филм

"Капетан Леши" је југословенски акциони филм снимљен 1960. године, познат као један од најпопуларнијих и комерцијално најуспешнијих остварења југословенске кинематографије.

По жанру припада партизанском филму, али је Митровић, који је исто тако написао сценарио, сместивши радњу на Косово за и непосредно након Другог светског рата, настојао садржај очистити од службене идеологије, односно радњу и ликове више моделирати према вестернима, стављајући нагласак на сцене акције и хумора. Успех филма се одразио не само кроз насловну песму која је постала хит, односно популарни истоимени стрип, него и кроз наставак под насловом "Обрачун" снимљен 1962. године.

Рамиз Леши је партизански капетан албанске националности који има задатак да са јединицама КНОЈ-а ликвидира заостале балистичке банде на Космету (албански сепаратисти), али међу балистима је и капетанов брат. Смелим акцијама Леши уништава балисте и успева да врати брата на прави пут...

Улоге: Александар Гаврић, Петар Прличко, Марија Точиноски, Елма Карлова...

Режија: Жика Митровић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 13. сеп 2019, 03:06) - anonymous [нерегистровани]

Kapetan Lesi

Voleo bi da vidim ovaj film posto posledni put sam ga video kao klinac u bifsoj jugi. Ali ako je cista slika bez smetnje ako ne iskljucim televizor.