Око: Да ли ће Ђукановић направити црногорску цркву?

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је на Kонгресу ДПС-а у родном Никшићу да је време да у Црној Гори буде исправљена историјска неправда и поручио да ће радити на стварању црногорске аутокефалне цркве.

Ове најаве долазе након што је усвојен Предлога закона о слободи вероисповести. Према том предлогу, сва црквена имовина изграђена до 1918. за коју не постоји доказ о власништву, власништво је државе Црне Горе.

Да ли ће Мило Ђукановић успети да направи црногорску аутокефалну цркву? Kо би био њен поглавар, да ли ће бити одузета имовина Српске православне цркве? Да ли све ово има везе са недавном одлуком Скупштине Црне Горе, по којој је 1918. Црна Гора окупирана од стране Србије? И шта све то значи за Србе у Црној Гори?

О томе у емисији Око говоре: Далибор Ђукић, професор црквеног права на Прваног факултету, професор Факултета полититичких наука Часлав Kопривица, историчар из Београда Предраг Марковић и историчар из Подгорице Новак Аџић.

Аутор и водитељ: Стеван Костић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]