Киклоп

Снимљен према истоименом роману, Киклоп је прича која описује време уочи рата, време хаоса, страхова и попуштања кочница које у протагонистима провоцира осећај безнађа и несигурности.

Загреб уочи Другог светског рата. Млади интелектуалац, позоришни критичар и песник Мелкиор Тресић проводи ноћи у познатој кафани, расправљајући у диму цигарета и алкохолних испаравања о уметности, позоришту и политици у друштву увек провокацијама и иронији склоном Угу те са меланколичним пијанцем Маестром загледајући се притом у атрактивну Вивијану, жену бујне плаве косе, често виђену у друштву глумаца.

Убрзо Мелкиоров лежеран, боемски живот који се осим писања и честих посета кафани састоји и од страствених посета уданој дами Енки, прекида позив у војску. Мелкиор, суочен са другом страном живота, оном крутом, војничком где се свакодневно доказује да си нитко и ништа, тешко преживљава те убрзо заврши у болници покушавајући на темељу лошег здравственог стања добити отпуст из војске, но то му не пође за руком те га отпреме у лудницу.

Улоге: Франо Ласић, Љуба Тадић, Раде Шербеџија, Мира Фурлан...

Режија: Антун Врдољак

број коментара 0 Пошаљи коментар