Маратонци трче почасни круг

Радња је смештена 1935. године, после атентата на краља Александра у Марсеју, у малој српској паланци. Породица Топаловић има пет генерација мушкараца, који се баве продајом погребне опреме и гробарским послом и свађају око наследства управо преминулог Пантелије Топаловића, оснивача породичне погребне фирме.

Најмлађи члан породице, Мирко, има намере да остави породични посао и да се бави нечим "часнијим"; такође, желео би да се венча са Кристином, која га не воли. Њен отац, Били Питон послује са породицом Топаловић, тако што ископава и продаје им старе сандуке, које Топаловићи прелакирају и продају као нове.

И Били је заинтересован да дође до Пантелијиног наследства или пара које му Топаловићи дугују, због чега наговара Мирка да се покаже као "човек" и да узме свој део наследства, пре него што се ожени Кристином. Кристина је заљубљена у Ђенку, најбољег Мирковог друга, филмаџију који је изнад малограђанског морала. Последња сцена је почетак обрачуна измежу Билијеве породице и породице Топаловић.

Улоге: Богдан Диклић, Јелисавета Сека Саблић, Зоран Радмиловић, Бора Тодоровић, Мија Алексић, Данило Бата Стојковић, Павле Вуисић...

Режија: Слободан Шијан

број коментара 0 Пошаљи коментар