Моја лепа Србија: Ниш, четврти део

Нишава се увукла међу камене литице и као велика, тамнозелена змија, пузи ка нишкој котлини. Сичеваћком клисуром, попут неких хитрих мрава, јуре аутомобили правцем Ниш - Пирот и обрнуто.

Између два камена виса, угнездио се трећи и као велика капа покрива видик у непознато.Голо камено теме пуши се од сурих облака. Као да врела камена глава испарава. Травке, усамљени витезови, одолевају ветровима што расахлађују темена околних брда. Тамно зеленило удолине парају црвени кровови кућа у селима Сићево и Островица.Брана у Сићевачкој клисури, каменом шаком, зауставља ток Нишаве. Да река предахне и испрати нешто светлости из старе електране, а затим настави пут Ниша и Јужне Мораве.

На свом путу кроз живописну Сићевачку клисуру, Нишава предахне два пута, преграђена бетонским бранама код села Островица и на излазу из кањона, код села Сићева.

Пре више од једног века код Островице је изграђена мала хидроелектрана Света Петка. Радост Нишлија је била неизмерна када је град, 1909. године заблистао под светлошћу уличних сијалица.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Драган Стојановић
Сниматељи: Павле Танасијевић и Жељко Јовановић
Монтажа: Јакша Бакочевић

број коментара 0 Пошаљи коментар