Око магазин: Филип Филиповић, задња пошта Куршумлија

Шатра, Љуша, Врело и Дабиновац: Има ли живота уз административну линију са Косовом И Метохијом?

Пре годину дана били смо у Куршумлијској Бањи. За њега је то био само још један обичан дан на послу, а ми смо после тог снимања и те емисије почели мало другачије да гледамо на живот у Куршумлијској Бањи и селима уз административну линију.

Шта се променило за годину дана?

Прошли пут кад смо били у Куршумлијској Бањи, било је снега и температура је тог дана била 19 степени испод нуле. Пешачили смо три и по сата до прве куће да однесемо пошту и да видимо како људи живе у овим крајевима. После те емисије, многи су видели у каквим условима ради поштар Филип Филиповић. Било је и оних који су говорили да ће му купити ски-санке, да може лакше и брже да се пробије по снегу, али до сада ништа од тих обећања.

Ми смо обишли четири села и исто толико породица, а поштар Филип Филиповић мора де обиђе двеста кућа, како би поделио пензије, рачуне, писма и што је још важније, да им однесе храну и лекове, да поразговара са свима, као што смо и ми сада. Овде већина живи животом, који је по свему ближи XIX веку, али наравно нису их заобишли ни ови савремени проблем из XXI. Због свега, Филип се понекад, са разлогом пита, да ли им помаже, зато што је ту за њих и зато што они делом и због њега остају у овим брдима, или би за све било боље и лакше да није тако. Да оду тамо, где има путева, сигнала за телефон, интернета и посла од којег могу да живе и школују децу. Тешко је сада имати неки добар одговор, али статистика нам каже да за неко време, ако се ништа не промени, одговори неће бити потребни.

Уредник: Горислав Папић
Аутор: Далибор Жарић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 25. мар 2020, 18:33) - Boba [нерегистровани]

Zahvalnost

Dalibore,
Ja sam jedna iz tog sistema.
Hvala ti sto si ponovio epizodu o Filipu Filipoviću . On je heroj prvo divan čovek ,radnik za uzor.
Ali moja zahvalnost danas je zato još veća jer danas u ovom periodu corone virusa, niko ni jednom rečju ne spominje nas iz pošte kao ni trgovce pekare komunalne niko niko. A moramo da radimo i izloženi smo virusu i ugrožavalo ne samo sebe nego i svoju porodicu.
Još nas pljuju i grde i omalovažavaju.
Verovatno se vidite što to kažem ali to je istina. U selima je drukčije ali u gradu svašta trpimo.
Hvala ti puno što si posvetio nama radnicima pošte.
Pozdrav Slobodanka Gajić.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]