Око магазин: Франо Цетинић - Човек који је сувише знао

Поводом 20.годишњице бомбардовања Србије сећамо се аутора књиге „Назови Нато ради уморства“

На Корчули, у селу Блато 1947. рођен је Франо Цетинић. Исте године, у истом месту рођен је песник Момчило Попадић, аутор песме: Опрости ми Папе, коју је прославио Оливер Драгојевић, рођен такође 1947, у свега неколико километара удаљеној Вела Луци. Али та једна година, једно острво, два села и три уметника само су метафора једног времена и једног менталитета необично значајног за једну културу два народа.

Кроз причу о животу Фране Цетинића причамо и историју једне земље; говоримо о луку који спаја Иву Војновића, Тина Ујевића и Арсена Дедића, првим знацима слободе у Брозовој држави али и забрани Корчуланске школе и стаљинистичким методама Броза. Кроз причу о књигама провешћемо вас кроз грађански рат у Југославији и показати како је једна књига: „Назови Нато ради уморства" посвађала њеног аутора са већином његових дотадашњих истомишљеника и сабораца у Хрватској али и са многима у Србији.

Како Франо Цетинић није пристао на лажну дилему: Нато или Милошевић, како се супростављао ревизији историје и стаљинизацији Путина? Напослетку, питамо се има ли данас хриди слободе за коју се борио овај угледни новинар, преводилац и интелектуалац.

У емисији Око магазина посвећеној Франи Цетинићу говорили су: Предраг Луцић, Бранко Кукић, Небојша Попов, Петар Лађевић и Небојша Грујичић.

Аутор емисије: Горислав Папић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 03. апр 2019, 05:00) - Tomislav [нерегистровани]

Zamrznuta misao

Kako je lepo slusati ljude ciju misao nista ne moze da pomuti. I kad umiru misici se ukoce a misao zaledi i dalje kristalno jasna cekajuci vreme da je neko, ko ume, nastavi..

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]