Око економије: Змај на прагу Европске уније

Трст - први корак Пекинга у ЕУ

Шта је променила посета кинеског председника Риму и Паризу и да ли је оправдан страх Брисела од Пекинга, као највећег економског ривала? То су кључна питања након што је Италија као прва земља чланица ЕУ приступила кинеској иницијативи "Један појас, један пут" и упркос великим притисцима из Брисела и Вашингтона договорила стратешко партнерство са кинезима у луци Трст. И не само то. Одатле је Си Ђинпинг отпутовао у Париз и састао се лидерима Немачке и Француске који су упутили јасну поруку: Европа жели да се прикључи кинеској иницијативи "Један појас, један пут", али је Пекинг позван на већи реципроцитет у трговини.

Мења ли се крвоток светске трговине већим присуством европских земаља, укључујући и Србију, на Новом кинеском путу свиле, да је Италија закорачила у Пут свиле или у пут у дужништво и колико је Кина ривал, а колико партнер Европи? И наравно, како на сва дешавања на економској и политичкој сцени старог континента гледа Вашингтон?

О тим питањима у Оку економије говоре професорка Факултета политичких наука и директорка Института за азијске студије Драгана Митровић и професор Економског факултета Љубодраг Савић.

Из Брисела извештава Душан Гајић, а из Рима Жељко Пантелић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]