Око економије: Бит' или не бити, нови чин

Брегзит у слепој улици, Тереза Меј без подршке.

Британски парламент поново није изгласао споразум о коме се премијерка Тереза Меј договорила са Европском унијом поводом Брегзита. Већ данас о изласку о Британије из ЕУ без споразума гласа Доњи дом парламента. Шта та практично значи?

Неизгласавање у британском парламенту договора о изласку Велике Британије из ЕУ, и то само 17 дана пре 29. марта, као датума одређеног за Брегзит, у великој мери повећава шансе за "неуређени" Брегзит,управо ону опцију коју су и Брисел и Лондон хтели да избегну.

Са друге стране, у случају одлагања Брегзита поставља се питање на који временски перод ће ЕУ бити спремна да пристане да одложи излазак Велике Бритање из ЕУ.

Реакције на оба сценарија су бурне, посебно у Великој Британији где се траже нови избори, у Бриселу броје дане до Брегзита, али и до избора за Европски Парламент. Речју, компликовани односи са обе стране Ла Манша.

Који је исход гласања у Доњем дому британског парламента, какави су први коментари и прогнозе о Брегзиту, из Лондона и Брисела извештавају дописници РТСа Ивана Милорадовић и Душан Гајић.

Гости Ока су амбасадор Душко Лопандић и председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]