Сенке над Балканом

Радним данимa, од 20.00 часова, на Првом програму, репризирамо играну ТВ серију "Сенке над Балканом", коју су заједнички реализовали Радио-телевизија Србије и продукцијска кућа "Кобра филм".

Драган Бјелогрлић, који "Сенке над Балканом" потписује као редитељ овог пута се представља драмским трилером, историјском фикцијом чија је радња смештена у бурни период с краја двадесетих година прошлог века. Балкан као простор у коме се укрштају висока политика, локални интереси, капитал и криминал је амбијент у коме се одиграва ова серија.

Једне ноћи, козак Аљоша убија свештеника руске цркве који га је затекао у пљачки драгоцености сакривених у црквеним зидовима. Млади инспектор Станко Плетикосић добија свој први задатак - да то убиство реши заједно са прекаљеним инспектором и ратним ветераном Андром Танасијевићем Танетом. Станко затиче Танета у кафани, и почетак њихове сарадње, чини се, не обећава. Људи генерала Врангела који су стационирани у Београду, пуковник Сорокин и капетан Фјодор Фјодорович, схватају да је из цркве украдена Врангелова реликвија, али то не признају полицији. На увиђају у цркви, Тане и Станко затичу крваву поруку "поздрав од Татка". Та порука заводи Танета и Станка, али и Врангелове људе, на лажни траг - македонске кријумчаре опијума...

Инсистирајући на атмосферским кадровима, редитељским и сценаристичким неочекиваним обртима и добро извајаним ликовима, Драган Бјелогрлић нам овом серијом доноси "постмодерну балканског телевизијског простора".

Поред Драгана Бјелогрлића, који игра главну улогу инспектора Танета, у "Сенкама над Балканом" гледамо и Андрију Кузмановића, Марију Бергам, Гордана Кичића, Милоша Тимотијевића, Ненада Јездића, Марка Живића, Небојсу Дугалица, Марка Гвера, Жарка Лаушевића, Срђана Тодоровића... али и међународну поставку коју чине славни руски глумци Александар Галибин и Андреј Зибров, као и овдашњој публици добро познати глумци из региона Горан Богдан, Бојан Навојец, Тони Михајловски и Петар Арсовски.

Сценарио за ову серију су, према филмској причи Стевана Копривице, написали Даница Пајовић, Дејан Стоиљковић, Владимир Кецмановић и Драган Бјелогрлић, а музику и овог пута потписује Мањифико.

Креатор серије: Драган Бјелогрлић
Директор фотографије: Иван Костић
Монтажа: Лазар Предојев
Дизајн звука: Александар Протић Прота
Костимографија: Борис Чакширан
Продукцијски дизајн (сценографија): Горан Јоксимовић Јокса
Уредник серије: Марко Новаковић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 08. мар 2019, 21:55) - sneki [нерегистровани]

titl

bilo bi lepo kad bi ste ovu seriju titlovali za osobe sa ostecenim sluhom. hvala

(петак, 08. мар 2019, 16:55) - Спасо [нерегистровани]

Препорука

Одлична серија.