Браћа по бабине линије

У освеженој и атрактивној драматуршкој поставци, у комедији Браћа по бабине линије видећемо судар два света. Једног традиционалног, народског, који пркоси глобализацији и од којег по сваку цену желимо да побегнемо и другог новог, увезеног, савременог, такозваног модерног, света опсене, лаких пара - који нам је наметнут као нови културни и цивилизацијски вредносни репер и тренд.

Протагонисте приче смо изместили из добро познатог сеоског амбијента у нове, непознате околности и ситуације. Дали смо им наду да могу преко ноћи променити своје животе на боље и остварити своје снове, уз услов - да се одрекну сами себе.

У животе главних јунака, чувених Петловчана - Радашина и Милашина (Радош Бајић и Милорад Мандић Манда), које на почетку филма затичемо у "нормалном агрегатном стању свађе без икаквог разлога", једнога дана стиже исто писмо, упућено сваком понаособ.

Они, вођени сном о лепшем животу и решењу свих проблема, сходно инструкцијама које су добили у писму - крећу из Петловца на пут. Само они знају где - и који? Како то у животу често бива, уместо да стигну до Београда где их чека далеки рођак из Аустралије, Радашин ће залутати са тајанственом плавушом (Јелена Гавриловић) у горостасним планинама у којима ричу медведи, а Милашин ће уместо да пре Радашина стигне до "блага" које га чека, заглавити у село Враново, на планини Соколовица, са које пуца видик на зону безбедности, где шиптарски дронови сваки дан извиђају оно мало Срба који су ту остали. Тако њихово путешествије ка бољем сутра - постаје пут до бескраја.

На овом путу им се придружују и остали радознали становници Петловца. Радојка (Љиљана Стјепановић), Златана (Олга Одановић) и син Драган (Ненад Окановић) крећу у потрагу за Радашином и Милашином. Игром случаја, вођени различитим циљевима, у неком моменту на једном месту се окупљају сви Петловчани, уједињени пред питањем: "Где су браћа по бабине линије".

број коментара 0 Пошаљи коментар