Упитник

Спорт, насиље, политика

Насиље над ватерполитистима Црвене Звезде у Сплиту, догађај који је потресао не само домаћу јавност него и цео регион, повод је за вечерашњи Упитник.

Да ли се напад на играче београдског клуба који су у Сплит допутовали како би одиграли утакмицу са домаћим Морнаром, могао избећи? Да ли је у питању обично хулиганство или се у спорт дубоко умешала политика? На који начин су након свега реаговали хрватски званичници? Шта нам говоре овакви инциденти, деценијама након завршетка ратних сукоба у бившој Југославији? Како се догодило да је спорт већ деценијама огледало политичких односа са нашим суседима? Шта могу да ураде спортски клубови, владе, медији, навијачи, како би спорт спасили од сваке врсте злоупотреба, а спортисте од хулигана?      

То су само нека од питања о којима ће говорити гости Упитника:
Игор Милојевић, директор Ватерполо клуба Црвена Звезда, Александар Шапић, бивши ватерполиста, Душан Савић, бивши фудбалер и др Драган Коковић, професор Етике у спорту на Одсеку за социологију Филозофског факултета у Новом Саду.

Аутор и уредник: Оливера Јовићевић

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 10:57) - јаца [нерегистровани]

сејање мржње

Оно што је изговорио Душан Савић је чиста демагогија и популистичко удварање нацији, или, приземан национализам. Такви ставови никако не доприносе решавању значајних међу националних односа, али сигурно распирују ,највеће зло, мржњу, која ће вековима угрожавати генерације и генерације младих људи. Зашто ниједнином реченицом није поменута чињеница да су младе хрватице, са српским симболима здушно навијале за младу српску репрезентацију, или да су на фолклорним свечаностима играле српска кола и певале српске песме? Никада нисам чуо ове ,,велике" патриоте да су осудили: гурање ужарене бакље у уста јадног човека, паљење просторија клуба, разбијање аутомобила фудбалера, ношење мајица са натписом непримереног садржаја Звездиних фудбалера на званичној утакмици, ако хоћете, одлазак функционера клуба на сахрану криминалцу, који претходно учествује у бруталном пребијању човека испред стадиона, Када је неко дао подршку хероини Бранкици Станковић итд итд ?!

(уторак, 12. феб 2019, 22:45) - Ksenija [нерегистровани]

Gospodin Dusan Savic

Videli smo i culi sportiste i politicare. Pozdravljam sve sto su rekli gospoda Savic i Milojevic. Politicari su doveli do svega sto se sada desava, pa bi najzad trebalo da prestanemo da ih slusamo. Sapic me je razocarao svojim politikanstvom. Ne mogu da verujem da iskreno misli ono sto je veceras govorio. I gospodin Milojevic, a posebno Dule Savic su rekli ono sto ljudi misle. To sto se desilo u Splitu je znak duboke mrznje, a ne huliganstvo.

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]