Културни дневник

Гост Културног дневника је новинар, писац и колумниста Бранко Росић, који је објавио свој други роман "За сутра најављују коначно разведравање".

На предстојећем 47. Фесту премијерно ће бити приказан документарни филм "Случај Макавејев" редитеља Горана Радовановића. Ово остварење испитује позицију уметника у социјалистичкој Југославији, са посебним фокусом на политичку и социјалну климу која је довела до тога да 1971. године буде забрањен филм "W.Р. мистерије организма" недавно преминулог редитеља Душана Макавејева.

У Галерији '73 отворена је изложба "Светлуцање у нама" Александре Ракоњац. Изложени радови су реализовани необичном техником: папирном пулпом, бојеном у процесу рада и повезаном у јединствене инсталације.

Стваралаштво и интригантан животни пут Ника Кејва послужили су као инспирација немачком илустратору Рајнхарду Клајсту за необичну стрип биографију познатог музичара под називом "Ник Кејв: смилуј ми се".

Прошло је тачно десет година од када је књижара Геца Кон проглашена спомеником културе и нашла се под заштитом државе. Тада је донета одлука Министарства културе, уз пуну подршку културне јавности, да се књижара сачува. Какав је актуелни статус ове култне књижаре, тема је Културног дневника.

У француском граду Ремсу се до 7. фебруара одржава Међународни позоришни фестивал који приказује еклектичан избор позоришних, плесних и музичких наступа из читаве Европе.

У Бечу је у Фолкс театру премијерно изведен комад "Кућевласник и паликуће" Макса Фриша. Представу је режирао Виктор Бодо као црну комедију актуелних политичких конотација.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија... Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредница: Оливера Милошевић
Реализаторка: Сања Реџић
Монтажерка: Јована Филиповић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]