Око економије: Да ли се по јутру дан познаје?

ММФ: похвале Србији уз неколико "али"

Ако је судити по оценама шефа делегације ММФ из Вашингтона, као и  министра финансија и стања у каси - српска економија је ове године  стартовала добро и да чак постоји могућност додатног повећања и плата и  пензија. Највероватније крајем године. Од чега ће то да зависи?

Да ли похвале, које је ММФ упутио овог пута у оквиру контроле аранжмана који има са Србијом,  на рачун српских финансија, преовладјују у односу  на онај посао који није урађен. А има га доста. И  није непознат  српским властима - као матрица понављају задаци из године у годину, од  посете до посете делегације Фонда: уређење јавних предузећа, увођење  реда у јавни сектор и систем плата, пребацивање фокуса са државног на  приватни сектор и отварање радних места који ће омогућити реалан и  одржив привредни раст.

Ту је и ново питање, тачније - не толико ново, али се дуго није  постављало,а сада је стање са светском економијом такво да мора да се  постави - колико је економија Србије спрема на могуће  ударе у случају  нове светске економске кризе и које су јој слабе тачке?

О томе шта српску економију чека  и у шта није веровао пре 4 године  када је склопљен први аранжман из предострожности, за РТС говори  одлазећи шеф делегације ММФа Џејмс Руф. Уз њега, гости Ока економије  су министар рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Ђорђевић и  члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]