Око магазин: Јадовник, мердевине до неба

Десет километара по најлепшим пејзажима југозападне Србије.

Циљ нам је да стигнемо на 1600 метара, где се налази једини преостали катун. Чобанима је ово последња прилика да врате говеда и овце у ниже крајеве, јер снег само што није пао. Ми смо стигли на југозапад Србије, прецизније у Пријепоље. Обећали смо породици Аничић да ћемо доћи на Јадовник да са њима истерамо говеда, а они су нама обећали несвакидашњу авантуру и бајковиту природу.

Док не пођемо у планине, обићи ћемо и нека подјадовничка села. На том путу прво свраћамо до чувеног водопопада Сопотница. О овом водопаду постоји легенда која каже како су становници, због неподношљиве оскудице у води за пиће, кренули у потрагу. Једне ноћи су онако уморни и жедни заспали. Пробудио их је глас који им је понудио да бирају - воду или срећу. Жедни људи тражили су воду, а срећу - отишли су даље, сами да траже. Легенда каже да срећу још нису сустигли.

Шта је и за кога срећа на југозападу наше земље и зашто Јадовник лако можемо помешати са Новим Зеландом, где је снимана чувена трилогија о Хобитима?

Аутор: Далибор Жарић
Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 18:59) - Ljiljana [нерегистровани]

Prelepi predeli!

Odlicna emisija! Uživali smo gledajući. Priroda je prelepa. A ljudima koji tamo žive i rade sve najbolje, vredni i radni. Žive i rade u predivnom okruženju.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]