Стварање Краљевине СХС

Документарни филм о стварању Краљевине СХС даје приказ догађаја који су довели до формирања нове државе, Краљевства Срба Хрвата и Словенаца, како се та држава на самом почетку звала. О историјском процесу, чињеницама и догађајима који су предходили формирању краљевине говоре еминентни историчари са простора Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Документарни филм Стварање Краљевине је и својеврсна компаративна анализа историографија земаља у региону који су у протеклих 100 година имали врло бурну заједничку историју: од стварања заједничких држава до међусобних сукоба и рекло би се тако у круг. Да ли на објективан начин можемо да сагледамо чињенице из прошлости? Да ли о историјским догађајима можемо да говоримо без освртања на дневно политичке догађаје? Да ли уопште о заједничкој прошлости можемо да причамо?

У 120 минута документарног филма презентер Миодраг Крстовић у разговору са историчарима покушава да донесе одговоре не питања шта су те 1918. године желели Словенци, зашта су се одлучили Хрвати и зашто су Срби прихватили Југославију а не проширену Србију? Где су границе Краљевине Србије које су јој нуђене од стране сила Антанте 1915. или пак од стране америчког председника Вудру Вилсона 1918 године ? Да ли у причи о стварању Југославије ми говоримо о искреном југословенству, како су то бројне генерацијама годинама училе, или причамо о користи и интересу који је тада са различитих страна постојао.

Документарни филм „Стварање Краљевине СХС" сниман је у Бечу, Љубљани, Марибору, Загребу, Сплиту, Подгорици, Сарајеву, Бањалуци, Новом Саду, Руми, Нишу и Београду.

Аутор филма је Слађана Зарић која је после документарних филмова „Србија у Великом рату", „Срби на Крфу", „Милунка Савић хероина Великог рата" и „Заборављени адмирал Ернест Трубриџ" гледаоцима доноси још једну причу у вези са Првим светским ратом .

Стручни консултанти су др Љубодраг Димић, др Мира Радојевић и др Александар Животић са Филозофског факултета у Београду.

Директори фотографије су Васко Васовић и Томислав Ивановић, монтажер Бојан Перишић, композитор Владимир Тошић, новинар Весна Илић, продуцент Снежана Родић Синђелић.

Документарни филм урађен је у продукцији Информативног програма РТС-а.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 02. дец 2018, 07:19) - Ljiljana [нерегистровани]

Repriza

Postovani, da li mozete da nam napisete kada ce biti repriza ove emisije? Hvala. Ljiljana