Да Можда Не: Мале хидроелектране – еколошка брана

У емисији Да Можда Не о малим хидроелектранама у Србији, колико доприносе енергетском систему а колико су погубне за животну средину.

Побуна локалног становништва на Старој планини поводом изградње малих хидроелектрана попримила је масовне размере. Сукоби са инвеститорима и градитељима прете ескалацијом. Мале хидроелектране се граде са свим предвиђеним дозволама, чак и у заштићеним подручјима. Дозволе се дају по законима, али противници изградње малих хидроелектрана тврде да неки закони важе а неки се не примењују и заобилазе.

Предузетници су видели своју шансу и захваљујући Закону о енергетици и повлашћеном положају на тржишту ушли у посао преграђивања река. Сви грађани кроз рачун за струју плаћају накнаду за повлашћене произвођаће обновљивих извора енергије. Да ли овом накнадом финансирамо уништавање животне средине? Колики је енергетски допринос, а какве су еколошке последице изградње хидроелектрана? На чијој је страни јавни интерес? Какав је став и улога државе и надлежних министарстава?

У емисији ћемо видети како изгледа побуна становника Раките на Старој планини поводим изградње мале хидроцентрале на њиховој реци, а Александар Панић из иницијативе Одбранимо реке Старе планине, ће говорити о томе шта ће предузети, какви су њихови ставови и захтеви.

У емисији ће говорити:

Горан Триван, министар заштитите животне средине,

Ратко Ристић, декан Шумарског факултета,

Драган Јосић, председник Националног удружења малих хидроелектрана.

Александар Гајић, члан надзорног одбора ЕПС-а.

Аутор и уредник: Оливера Ковачевић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 16. нов 2018, 14:13) - Bojana [нерегистровани]

Bravo za temu emisije!

Odlična emisija ali bi trebalo da pozovete i Aleksandra Panića i Aleksandra Jovanovića i da javnost čuje i njih a ne samo investitora.

(петак, 16. нов 2018, 12:21) - Dragisa [нерегистровани]

Protiv izgradnje MHE

Bravooo!!! Bilo je krajnje vreme pokrenuti ovu temu u Srbiji.Nadam se da je ovo pocetak.Ali treba zastiti i sve ostale brdsko-planinske reke.Navescu primer Vlasine i okolnih reka koje su vecim delom unistene, ali pokusajmo spasiti ono sto se spasiti moze.O kom bioloskom minimumu pricamo?U letnjem periodu cevi progutaju celu reku i uniste ceo ekosistem u duzini od nekoliko km.Zastitimo nase blago!!!

(петак, 16. нов 2018, 09:21) - Jelena [нерегистровани]

Javno dobro rekе

Bravo za sinocnju emisiju!Objektivno i detaljno.Mada o toj se temi moze pricati dva dana, ali za tih sat vremena bilo je i vise nego dovoljno argumenata da se sa izgradnjom MHE prestane odmah!Niko normalan ne kolje vola zbog kilo mesa!!Ne treba ni mi da unisatavamo eko sisteme, biljni i zivotinjski svet, ciste recice po lepoj i maloj nasoj Srbiji zarad male ustede u proizvodnji struje i necijeg sitnog profita.Cena je previsoka!Ovo se tice svih stanovnika Srbije, svih! Hvala jos jednom.