Слепи путник на броду лудака

Играни филм "Слепи путник на броду лудака", снимљен у властитој продукцији Радио-телевизије Србије у режији Горана Марковића и по сценарију Вулета Журића, биће премијерно приказан у суботу, 10. новембра на програму РТС 1, са почетком у 16.35.

Тема овог филма је последњи период живота знаменитог српског приповедача Петра Кочића, у душевној болници на Губеревцу, у окупираном Београду 1916. године. Сценарио доноси депресивну слику Београда под окупацијом, у којој, на трагикомичан начин, животи лекара, особља и пацијената у лудници на Губеревцу граде метафору о животу "на слободи и слободној територији". Док свуда около влада окупацијски терор, смрт и разарање материјалних вредности, дотле у овој својеврсној и апсурдној оази мира, на овом "броду лудака", влада дубоко разумевање, поштовање и брига за ближње. А када се на тај "брод" укрцају слепи путници (бегунци од окупацијске власти) проналазећи ту сигурно уточиште од интернације, прича о Петру Кочићу постаје симболичка прича о сукобу добра и зла, о борби пркосног Давида са бездушним Голијатом. Кроз сукоб Петра Кочића са Костом Херманом, сукоб који је започет још много година раније у Босни док је Кочић активно политички деловао на линији националног ослобођења, овај филм отвара и једну другу, интимну тему о људској зависти због непоседовања истинског уметничког талента. Патолошка мржња недаровитих а моћних, њихова потреба да прогоне и да се свете сваком ко је имало слободнијег духа и талента, дата је овде на узбудљив и трагичан начин, кроз низ жалосних призора људске мизерије и душевног пада.

Реализацијом овог филма РТС се придружио обележавању стогодишњице смрти знаменитог српског приповедача Петра Кочића. Уједно је ово још један видљив и значајан допринос РТС-а обележавању стогодишњице Великог рата 1914-1918.

У филму играју: Александар Ђурица као Коста Херман, Игор Ђорђевић као Петар Кочић, Тихомир Станић као др Стоимировић, Маша Дакић као Елена, Радоје Чупић као др Суботић, Јелена Ђокић као др Славка, Андријана Оливерић као Бошњаковићка, Срђан Тимаров као Душан Срезојевић, Горан Шушљик као Бурбон, Немања Оливерић као Бертолд, Александар Срећковић Кубура као Арса Лорд, Зинаида Дедакин као тетка Мара, Раде Миљанић као Димитријевић, Мирољуб Лешо као отац Прота, Бранко Јеринић као Тутуновић, Јован Јовановић као Јован, Лука Абрамовић као Ен Ен (непознато лице), Бранка Шелић као мајка, Миона Марковић као трудница и други.

Редитељ: Горан Марковић
Сценариста: Вуле Журић
Директор фотографије: Ђорђе Арамбашић
Уредник филма: Милош М. Радовић
Сценографи: Драгослав Ивковић и Александар Цвијановић
Костимограф: Сузана Глигоријевић
Монтажер: Тихомир Дукић
Композитор: Зоран Симјановић

Производња: Радио-телевизија Србије 2016. године

број коментара 0 Пошаљи коментар