Културни дневник

Награда "Стеван Мокрањац", најпрестижније признање за композиторско остварење у Србији, први пут је додељено радиофонском делу. Тим поводом гост је композитор, Ивана Стефановић, добитник награде за поему "Велики камен".

Легендарни британски виолиниста, Најџел Кенеди, концертом "Од Баха до Гершвина" отвара 50. БЕМУС.

Владимиру Кецмановићу уручена је "Андрићева награда", чија је прича "Ратне игре" из књиге "Као у соби са огледалима", по мишљењу жирија, најбоље дело написано прошле године на српском језику.

Девети Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом, БОСИФЕСТ, отворен је у Центру "Сава" филмом "Прозирни свет".

Откривамо ко су овогодишњи добитници награда "Златна антена" на осмом међународном Фестивалу домаћих играних серија.

У Радио-телевизији Србије одржан је Округли сто под називом "Књиге истине, бола и поноса", поводом објављивања 60 књига које осветљавају догађаје од пре 100 година, чији су издавачи РТС и "Прометеј" из Новог Сада.

Водимо вас на отварање Сајма књига у Франкфурту, на коме је ове године посебна пажња посвећена обележавању стогодишњице краја Првог светског рата.

У Риму је отворена изложба "Примитивна уметност у скулптури двадесетог века, Ђакомети, Пикасо и остали". Дивљи стил Африке и Океаније, са својим геометријским апстракцијама, променио је уметност Запада, стварајући плодно тло за рађање кубизма.

Сваке вечери од понедељка до петка на Првом програму после Дневника у 23 емитује се Културни дневник. Репризира се сутрадан на Првом програму у 12.30. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник: Биљана Бралушић Јовановић
Реализатор: Сања Реџић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]