Фудбал - СП: Хрватска - Нигерија

У суботу на нашем Првом програму емитујемо директан пренос утакмице првог кола групе Д измедју Хрватске и Нигерије.

Ове две репрезентације никада се нису сасатајале на Светским шампионатима до сада, нити су играле пријатељске мечве.

Хрватима ће ово бити пето учешће на Светским првенствима. До сада су највећи успех постигли 1998, када су заузели треће место. Пропустили су од независности само једно Светско првенство 2010. у Јужноафричкој Републици, а на на последњем шампионату у Бразилу заузели су тек 19. место пошто су елиминисани у групној фази.

Од 1996, на овамо, Хрвати су пропустили и само једно Европсо првенство, 2000. у Холандији и Белгији, а у Русији ће их као селектор предводити Златко Далић. Њихово главно оружје је њихов капитен и плејмејкер Лука Модрић, а поред њега Хрватска се узда и у снагу голмана Субашића, штопера Ловрена и Ћоркуке, везних играча Ковачића, Ракитића и Брозовића, те нападача Манџукића, Перишића, Калинића и Крамарића.

Имају изузетно јак и искусан састав, и жељни су првох четвртфинала после 20 година.

Са друге стране, Нигерија је дебитовала на Светким шампионатима 1994. у Сједињеним Америчким Државама, и од тада нису играли само у Немачкој 2006.

Највећи успех постигли су управо у Америци 1994, када су били девети, а на прошлом Светском првенству у Бразилу 2014. Нигерија је освојила 16. место после пораза у осмини финала. Три пута били су победници Афричког Купа Нација. Последњу титулу освојили су у Африци 2013, а на последња два такмичења на свом континенту нису ни учествовали јер се нису квалификовали.

Нигерија итекако рачуна на овом првенству на Џона Обија Микела, Виктора Мозеса, Оназија, Ахмеда Мусу, Алекса Ивобија, а са клупе ће као селектор екипу водити 64-годишњи Рор, који води тим од 2016.

Коментатор утакмице биће Немања Матић. 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар