Дијанина деца

Документарни филм "Дијанина деца" је прича о жени која је спасла више од 7.500 хиљада српске деце из усташког концентрационог логора Јасеновац. Дијана Обексер Будисављевић, аустријанка удата за Србина, организовала је највећу акцију спасавања деце током Другог светског рата.

Она је, са групом сарадника, из логора Јасеновац у Независној држави Хрватској, од сигурне смрти спасла на хиљаде малишана. Под притиском Немаца, којима нису одговарали хрватски злочини над српским становништвом, усташе су невољно пристале да дају дозволу да српску децу Дијана изведе из логора Јасеновац. У систему логора Јасеновац убијено је 19.433 српске, јеврејске и ромске деце.

О храбрости и упорности Дијане Будисављевић у документарном филму сведоче они чије животе је Дијана спасла - деца логораши из Јасеновца.

Осим што их је избављењем из логора отргла од сигурне смрти, Дијана се трудила и да очува њихов идентитет и да децу после рата врати породицама. У Дијаниној картотеци пописано је више од 12000 малишана која су током ратног периода прошла кроз Загреб.

Комунистичка власт је крајем маја 1945. године Дијани Будисављевић одузела картотеку и све њене заслуге приписала комунистичкој партији. Одузимањем картотеке Дијани је ускраћено оно за шта се током рата борила - да свако дете врати својој породици. Претпоставља се да је око 2.000 деце остало да живи у хрватским породицама под новим идентитетом, не знајући за своје порекло.

Дијана Будисављевић умрла је заборављена. Тек сада поједине улице и тргови у Србији и Аустрији добијају њено име, као знак захвалности за оно што је учинила.

Немац Оскар Шиндлер спасао је животе више од 1000 пољских Јевреја, Ирена Сендлер је акцијом из варшавског гета извела око 2500 јеврејске деце, а Дијана Будисављевић је од сигурне смрти спасила више од 7500 српских малишана...

"Дијанина деца" је прича о хуманим људима у најтежим временима, то је прича захвалности из које свако може да извуче поуку - да ни у једној ситуацији, ма колико она била тешка и лоша, нема оправдања за нечињење добрих дела.

Документарни филм "Дијанина деца" сниман је Хрватској, БиХ, Аустрији и Србији. Саговорници су бивши логораши Јасеновца и еминентни историчари који су се бавили периодом Другог светског рата.

У филму је коришћена и богата архивска грађа (видео и фото документација) која се односи на саму акцију спасавања. Свако "Дијанино дете" пронађено је у доступним документима и картотекама Дијане Будисављевић и на тај начин је кроз веома различиту судбину некадашњих малих логораша испричана ова засигурно највећа хуманитарна акција током Другог светског рата.

Филм је урађен у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Ауторка филма је Слађана Зарић.
Новинар Весна Илић. Директор фотографије Петар Вујанић. Монтажер Марија Богичевић. Композитор оригиналне мизике је Владимир Тошић. Продуцент Снежана Родић Синђелић.

Документарни филм "Дијанина деца" биће премијерно приказан 23. маја 2018. године на Првом програму РТС-а у 21 час.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. мај 2018, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

sramota

Gde je spomenik u Srbiji ovoj humanoj ženi?!Spasla je toliko dece od ustaša i niko do sada se nije na pravi način odužio!

(четвртак, 24. мај 2018, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

Repriza

Da li ce biti repriziran film?

(четвртак, 24. мај 2018, 08:58) - Драагооољуб [нерегистровани]

+ Ј а с е н о в а ц +

Давне 1974. сам се нашао у спомен подручју +Јасеновац+.Једна пруга уз Саву, огромна ливада, бетонски цвет, и језерце. Тишина.Од једном се са десне стране из шуме појави зелена локомотива и путнички воз.Том тишином се проломи сирена локомотиве, и писак је трејео све док композиција није зашла у шуму са леве стране!Машиновођа је поздрављао кости покојника!И данас се најежим и пођу ми сузе, када само причам о томе.Ту је био логор Јасеновац.То језеро је била бара у коју су се бацали покојни измучени логораши, и из њега је кофама вађена вода којом су се ''појили'' преживели логораши.Када уђете у изложбену салу испред вас су хоризонталне витрине препуне наочара, чешљева, личних докумената, накита, повађених зуба . . . . А испред вас на целом наспрамном зиду од улаза скулптура од заварених ланаца валовито постављених, а на њима огроман дрвени маљ мрке боје од крви.Њиме су логорашима дробљене главе, главу им ставе на пањ, па их ударе маљем!И зар је битно да ли је ту уморено 700.000 или 70.000 људи?Паметни људи би о томе само сагнули главу, ћутали;а не спорили и лицитирали!Усташки логор +ЈАСЕНОВАЦ+ је био државни пројекат НДХ за уништавање људи друге вере и нације!

Мерила времена Мерила времена

Аутор:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]