Квадратура круга: Музеј копнене војске Србије

Официри и подофицири Команде Копнене војске Србије направили су у Нишу музеј који прати историју српске војске и српског народа и њиховог страдања у Нишу и околини, у последња два века.

Јунацима са Чегра, херојима Гвозденог пука, борцима са Кошара и Паштрика, али и многим другим познатим и непознатим јунацима који су страдали у ратовима, официри Команде Копнене војске одужили су се на достојан и прави начин.

Имена 16185 војника и цивила који су били избрисани из историје и памћења ти официри су отргли од заборава и исписали златним словима на "зиду плача", који је саставни део тог будућег музеја.

На прикупљању докумената, фотографија и експоната, као и на самој поставци официри Команде Копнене војске Србије радили су две године, углавном ван радног времена и без икакве новчане накнаде.

У том будућем музеју Копнене Војске Србије, на неколико стотина квадрата смештено је преко 10.000 фотографија, мноштво историјских докумената, астава, грбова, униформи, али и 362 комада различитог наоружања које је српска војска користила у последња два века.

Хероји са Кошара и Паштрика имају посебно место у том музеју. Њихове фотографије и имена смештени су на плафон у спомен соби, који симболизује небо.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 11. феб 2018, 13:55) - Tibor [нерегистровани]

Sava im!

Slava svim borcima i raniocima slobode i Srbije! Zaista zahvaljujem na ovako lepoj reportazi!

(субота, 10. феб 2018, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

poštovani

Sve pohvale za Kopnenu vojsku i muzej u Nišu,muzej za sve generacije koje treba videti uživo i pokloniti se svim junacima !!!