Културни дневник

Народно позориште у Београду ће 80 година од смрти Бранислава Нушића обележити премијером комада "Ожалошћена породица", у режији Јагоша Марковића. Биће то пета поставка ове комедије у нашем националном театру, у којем је први пут изведена 1934. године, у режији Јосипа Кулунџића. Извођењу представе на Великој сцени претходиће, у подне, полагање цвећа на Нушићев споменик, а потом и отварање изложбе "Сва лица српског дипломате Нушића".

Дело још једног познатог српског комедиографа у новом читању - у Српском народном позоришту у Новом Саду премијерно ће бити приказан комад "Лажа и паралажа" у режији Слободана Бранковића.

Чланови јапанске музичке групе "ЈапаЛкан", познате по неговању балканског мелоса и извођењу музике са ових простора, одржаће свој први концерт у Београду под називом "Српски концерт - вољеној српској земљи" у Установи културе "Вук Стефановић Караџић". Ова група је  2015. године објавила албум под називом "Ајде! 'Ајде! 'Ајде!", а прошле године мини албум "Месечина".

Наоки Хишинума, фронтмен и главни вокал групе, који свира и трубу, тубу и флугелхорн, основао је "ЈапаЛкан" 2014. године заједно са професионалним музичарима који су, захваљујући својим извођењима, познати не само у Токију, већ и широм Јапана.

Рукописи и документа из Шекспировог живота, укључујући ретке примере његовог потписа, додати су на Унескову листу културне баштине.

Гост Културног дневника је писац Филип Грбић, добитник награде "Милош Црњански" за роман "Руминације о предстојећој катастрофи".

Сваке вечери од понедељка до петка на Првом програму после Дневника у 23 емитује се Културни дневник. Репризира се сутрадан на Првом програму у 12 и 30. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп културе, дизајна, нових технологија.

Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник: Марија  Миљевић Рајшић
Реализација: Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар