Траг: На римским путевима

Римљани су освајали свет тако што би моћне римске легије једноставно умарширале на нове просторе, а обезбеђивали мир добрим животним стандардом и градњом путева до најудаљенијих провинција.

Многи савремени градова повезани су и данас римским путевима, јер су неки данашњи путеви изграђени на темељима римских. Путем од Аквилеје код Трста, преко Емоне у Љубљани, Сирмијума у Сремској Митровици и Виминацијума код Костолца, водимо вас у златно доба Рима.

Познаваоци истичу да је дуготрајности Римског царства допринело то што је држава улагала у људе, у добар животни стандард, чему је допринело и то што су у потпуности били практични. Када би се један Римљанин обрео у данашњи свет, мало шта би га изненадило. У своје време познавали су и пошту, и саобраћајна правила, имали су и неку замену за данашњи "интернет" - инфомација од данашње Британије до Рима стизала је за само три сата.

Зна се да су Легионари били најплаћенији слој друштва, али како је живео обичан свет? Шта су јели богати, а шта сиромашни? Како су се неговали? Шта је нервирало Сенеку? Имали су водовод, али ко је могао себи да приушти чисту вод у кући?

Трагали смо за одговором како је баш Римљанима пошло за руком да освоје цео тада познати свет, иако су Грци и Египћани за собом оставили многа импресивна дела.

Аутор: Александра Марковић
Сниматељ и монтажер: Владан Стојановић
Уредник: Љубисав Алексић
Уредник редакције Актуелности: Драган Стојановић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. нов 2017, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

dobra patka

za ovo bozicnje doba. citiram:имали су и неку замену за данашњи "интернет" - инфомација од данашње Британије до Рима стизала је за само три сата. Зна се да су Легионари били најплаћенији слој друштва, али како је живео обичан свет? Шта су јели богати, а шта сиромашни?" svrsen citat. Zaboravili ste da napisete da je to bilo Robovlasnicko drustveno uredjenje ;(