Сенке над Балканом

У недељу 22. октобра у ударном термину од 20 часова на РТС 1, почиње емитовање нове игране ТВ серије "Сенке над Балканом", коју су заједнички реализовали Радио-телевизија Србије и продукцијска кућа "Кобра филм".

Драган Бјелогрлић, који "Сенке над Балканом" потписује као редитељ овог пута се представља драмским трилером, историјском фикцијом чија је радња смештена у бурни период с краја двадесетих година прошлог века. Балкан као простор у коме се укрштају висока политика, локални интереси, капитал и криминал је амбијент у коме се одиграва ова серија.

Једне ноћи, козак Аљоша убија свештеника руске цркве који га је затекао у пљачки драгоцености сакривених у црквеним зидовима. Млади инспектор Станко Плетикосић добија свој први задатак - да то убиство реши заједно са прекаљеним инспектором и ратним ветераном Андром Танасијевићем Танетом. Станко затиче Танета у кафани, и почетак њихове сарадње, чини се, не обећава. Људи генерала Врангела који су стационирани у Београду, пуковник Сорокин и капетан Фјодор Фјодорович, схватају да је из цркве украдена Врангелова реликвија, али то не признају полицији. На увиђају у цркви, Тане и Станко затичу крваву поруку "поздрав од Татка". Та порука заводи Танета и Станка, али и Врангелове људе, на лажни траг - македонске кријумчаре опијума...

Инсистирајући на атмосферским кадровима, редитељским и сценаристичким неочекиваним обртима и добро извајаним ликовима, Драган Бјелогрлић нам овом серијом доноси "постмодерну балканског телевизијског простора".

Поред Драгана Бјелогрлића, који игра главну улогу инспектора Танета, у "Сенкама над Балканом" ћемо гледати и Андрију Кузмановића, Марију Бергам, Гордана Кичића, Милоша Тимотијевића, Ненада Јездића, Марка Живића, Небојшу Дугалића, Марка Гвера, Жарка Лаушевића, Срђана Тодоровића... али и међународну поставку коју чине славни руски глумци Александар Галибин и Андреј Зибров, као и овдашњој публици добро познати глумци из региона Горан Богдан, Бојан Навојец, Тони Михајловски и Петар Арсовски.

Сценарио за ову серију су, према филмској причи Стевана Копривице, написали Даница Пајовић, Дејан Стоиљковић, Владимир Кецмановић и Драган Бјелогрлић, а музику и овог пута потписује Мањифико.

Креатор серије: Драган Бјелогрлић
Уредник серије: Марко Новаковић
Сценарио: Даница Пајовић, Драган Бјелогрлић, Владимир Кецмановић, Дејан Стоиљковић
Директор фотографије: Иван Костић
Монтажа: Лазар Предојев
Музика: Мањифико
Дизајн звука: Александар Протић Прота
Костимографија: Борис Чакширан
Продукцијски дизајн (сценографија): Горан Јоксимовић Јокса
Продукција: Радио-телевизија Србије, Кобра филм
Копродуцент: Томи Салковски, Сталбел Мишалков
Копродукција: Скопје Филм Студио, Радио Телевизија Република Српска
Извршна продукција: Горан Бјелогрлић - Кобра филм

број коментара 22 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. нов 2017, 13:29) - Aleksandar [нерегистровани]

Pogresan termin...

Dramski zaplet odlican, istorijska pozadina intrigantna, rezija jako dobra. Ali kasapljenje tela, secenje glava, prinosenje ljudskih zrtava, eksplicitni seks i sl. ne treba prikazivati u terminu za porodicnu seriju... Preporuceni uzrast treba da bude 18+ a ne 12+.

(недеља, 19. нов 2017, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Maja

Fenooomenalnoo,svaka cast!!!

(понедељак, 13. нов 2017, 09:12) - anonymousdijana [нерегистровани]

Senke nad balkanon

Hvala vam na ovoj seriji sto nismo uskraceni!svaka cast Draganu Bjelogrlicu i ostaloj postavi glumaca koju nam je poklonio I sto smo nakon toliko godina opet vidjeliZarka lausevica

(недеља, 12. нов 2017, 20:21) - Ivana [нерегистровани]

A sta je sa dijasporom?

Molimo Vas da i mi iz dijaspore ne bude uskraceni za emitivanje. Hvala

(четвртак, 02. нов 2017, 23:38) - Aleksandra [нерегистровани]

Jako dobra

Serija je odlična, glumci još bolji, jedino mi se ne sviđa to sto ima previše scena seksa, sto mi je potpuno nepotrebno za ovu priču

(понедељак, 30. окт 2017, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

Seka

Oduševljeni smo! Fantastična priča, vrunska režija, sjajni glumci! Spektakl!

(понедељак, 30. окт 2017, 08:44) - Nemanja [нерегистровани]

Termin

Serija je odlicna ali termin prikazivanja i repriziranja su totalno pogresni!

(понедељак, 30. окт 2017, 06:34) - anonymous [нерегистровани]

senke nad balkanom

mnogo dobra serija.jedina zamerka termin 20.00h.

(недеља, 29. окт 2017, 22:18) - Vojvodina [нерегистровани]

BRAVOOO!!!

Moćna serija...ovo se očekivalo od Bjelogrlića. Sve pohvale!

(недеља, 29. окт 2017, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

senke nad balkanom

zasto smo mi u dijaspori uskraceni za ovu seriju?