Траг: Трагови пријатељства

Посебно поштовање Срби осећају у северном делу Грчке. У то се уверила и експедиција поклоника са југа Србије која је кренула траговима српских владара чији је циљ био град Серез.

Овај древни град, у коме је столовао цар Душан и у коме је допуњен Душанов законик 31. августа 1354. године на Сабору властеле и црквених великодостојника, изузетно је важан за српску историју, али и за историју Византије која трајно прожима Србе и Грке. У цркви Св. Теодора у Серезу, цар Душан је најавио да ће се крунисати у Скопљу, па је зато овај град посебно важан за Србе.

"Само дело које вреди постаје дело предања", сегмент је из Душановог законика и идеја водиља српског народа у сопственом утемељењу. Срби су са грчким народом увек неговали пријатељство. Трагови пријатељства два народа видљиви су и данас.

Аутор: Срђан Цонић
Сниматељ и монтажер: Зоран Пејић
Уредник: Љубисав Алексић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 14. јун 2017, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

sedmi vek

Што се тиче оснивања и старог имена тог града мала напомена. Основали су га новопридошли Срби избеглице са Лабе, негде 634 - 637. Назив му је био Срб, као и данашњи Доњи и Горњи Срб под Динаром. Каснија претубмавања с називима довела су до данашњег Серез. Иначе то је изворно словенско подручје с којег су Македонци протерани 1913. у етничкој хеленистичкој чистки после неуспелог бугарског покушаја ширења. Македонци ил Бугари, Грцима је то све било свеједно и искористили су прилику да очисте "заузету" Македонију, етнички словенску. Тако да причати о Серезу и Грцима као његовим становницима јесте у крајњу руку лицемерно, када знамо за прогоне пендрецима, клање македонских трудница, уништавање старословенских натписа на гробљима и поготово на фрескама Егејске Македоније и чак вађење костију из словенских гробова... Мора да су Шиптари прошли добру школу од јужних суседа када то исто чине на Космету...