Културни дневник

Гост Културног дневника је један од овогодишњих добитника награде "Меша Селимовић" књижевник Мирко Демић. Демић је награду добио за роман "Ћутања из горе".

Гости 45. Феста су два најзначајнија шпанска редитеља: Оскаровац Фернандо Труеба и ветеран Карлос Саура, чији су филмови били номиновани за Оскара и који је освојио најпрестижније европске филмске награде.

На Фесту своју биоскопску премијеру имао је и играни филм "Слепи путник на броду лудака", снимљен у продукцији Радио-телевизије Србије, у режији Горана Марковића.

Дон Жуан - једна је од највећих Молијерових трагикомедија први пут је на сцени Југословенског драмског позоришта, у тумачењу редитеља Горчина Стојановића.

Премијера опере "Моћ судбине" означила је повратак Вердијевог комплексног оперског дела на редован репертоар Народног позоришта. Комплетан ансамбл Опере и Балета Народног позоришта, на сцени и иза ње, предводили су италијански редитељ Алберто Палоша и диригент Дејан Савић.

У Коларчевој задужбини повдом 50 година од смрти великог српског и југословенског књижевника Владана Деснице, вечерас је говорио др Радивоје Микић.

Уочи стоте годишњице смрти Егона Шилеа, у бечкој Албертини је отворена репрезентативна изложба његових дела. На скоро 200 акварела, гвашева и цртежа, прати се пут овог експресионсте кроз три креативне фазе: од личне депресије, преко друштвене критике, до философских концепција о људској природи.

Уредник: Војка Пајкић Ђорђевић
Реализатор: Владимир Ђурђић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]