Слепи путник на броду лудака

Последњи период живота знаменитог српског приповедача Петра Кочића, у душевној болници на Губеревцу, у окупираном Београду 1915. године, тема је телевизијског филма "Слепи путник на броду лудака" сценаристе Вулета Журића.

Сценарио доноси депресивну слику Београда под окупацијом у којој, на трагикомичан начин, животи лекара, особља и пацијената у лудници на Губеревцу граде метафору о животу "на слободи и слободној територији". Док свуда около влада окупацијски терор, смрт и разарање материјалних вредности, дотле у овој својеврсној и апсурдној оази мира, на овом "броду лудака", влада дубоко разумевање, поштовање и брига за ближње. А када се на тај "брод" укрцају слепи путници, бегунци од окупацијске власти, проналазећи ту сигурно уточиште од интернације, прича о последњим месецима живота Петра Кочића постаје симболичка прича о сукобу добра и зла.

У првом делу ТВ филма упознајемо се са главним протагонистима, лекарима психијатриске клинике и њиховим пацијентима међу којима је свакако највиђенији књижевник Петар Кочић. Врло брзо упознајемо и његовог опонента, културног делатника из Босне и Херцеговине Косту Хермана, који се у окупираном Београду 1915. године појављује у улози заменика војног Гувермана Београда.

У другом делу телевизијског филма, сукоб са Херманом достиже трагичан врхунац. Тај амбициозан и недаровит човек који је годинама уназад прогонио Кочића због његових друштвених, политичких и књижевних акција у Босни и Херцеговини неће пропустити прилику да се напокон освети ономе кога сматра одговорним за све своје поразе.

Ако се по нечему препознају рат и окупација, онда је то по губитку и патњи коју осећају људи у рату. А у овом телевизијском филму осећање губитка имају скоро сви јунаци. Сви су они "побеђени" том дубоком раном коју носе у себи због губитка некога или нечега. За оне који бораве у душевној болници, лудило и смрт су ослобођење. За нас који то гледамо са дистанце од једног века, то је подсећање на време огромне патње. Јунаци овог филма у разним приликама говоре увек исту реченицу: "Када се овде врати Србија, све ће бити другачије..." али пред њима има још неколико година које треба преживети. Назнака тог тријумфа дата је на парадоксалан начин, у последњим кадровима телевизијског филма, када сандук са телом Петара Кочића, августа 1916. године, напушта болнички круг психијатријске болнице на Губеревцу.

Реализацијом овог телевизијског филма РТС се придружује обележавању стогодишњице смрти знаменитог српског приповедача Петра Кочића. Уједно је ово још један видљив и значајан допринос РТС-а обележавању стогодишњице Великог рата 1914-1918.

У дводелном телевизијском филму играју: Александар Ђурица као Коста Херман, Игор Ђорђевић као Петар Кочић, Тихомир Станић као др Стоимировић, Маша Дакић као Елена, Радоје Чупић као др Суботић, Јелена Ђокић као др Славка, Андријана Оливерић као Бошњаковићка, Срђан Тимаров као Душан Срезојевић, Горан Шушљик као Бурбон, Немања Оливерић као Бертолд, Александар Срећковић Кубура као Арса Лорд, Зинаида Дедакин као тетка Мара, Раде Миљанић као Димитријевић, Мирољуб Лешо као отац Прота, Бранко Јеринић као Тутуновић, Јован Јовановић као Јован, Лука Абрамовић као непознато лице, Бранка Шелић као мајка, Миона Марковић као трудница и други.

Продуцент: Драгана Богдановић
Извршни продуцент: Марија Берета

Монтажер: Тихомир Дукић
Костимограф: Сузана Глигоријевић
Сценографи: Драгослав Ивковић и Александар Цвијановић
Композитор: Зоран Симјановић
Директор фотографије је Ђорђе Арамбашић.
Писац сценарија је Вуле Журић.

Редитељ телевизијског филма је Горан Марковић.
Уредник је Милош М. Радовић

Продукција РТС 2016.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 01. јан 2017, 23:05) - Nevena [нерегистровани]

Pun pogodak

Kad se spoje Vule Žurić sa pričom, Goran Marković sa režijom, fantastični glumci sa nestvarno talentovanim Igorom Đorđevićem u glavnoj ulozi i Simjanovićeva muzika....dobija se izuzetno kvalitetan film.Ne menjajte tim i samo napred sa snimanjem filmova koji će nas podsećati na najbolje od nas.

(петак, 30. дец 2016, 16:21) - ana [нерегистровани]

Napokon nesto ok

Svaka cast gospodinu Markovicu.Jos jednom je dokazao da je veliki umetnik, I veuma pametan covek.Najupecatljivi likovi su po meni Kocic I Herman,odnosno njihov odnos prestavlja odnos njihovi naroda.

(четвртак, 29. дец 2016, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

Odusevljena

Od velikog majstora gosp.Markovica to se moglo i ocekivati, ali gluma Igora Djordjevica ,kao Kocica, je sjajna! Sve druge znam kao fantasticne glumce, sto su ovde i dokazali. Svaka cast i veliko HVALA!

(четвртак, 29. дец 2016, 21:58) - Zoran L. [нерегистровани]

Bravo

Odličan film proverenog majstora. Naravno uz nemerljiv doprinos Vuleta Žurića kao scenariste.

(среда, 28. дец 2016, 00:45) - anonymous [нерегистровани]

Pohvale!

Bravo za glumačku ekipu i naravno reditelja koji je imao-kao i obično, veliko umeće da prepozna i objedini nadasve talentovane glumce...sve pohvale!

(среда, 28. дец 2016, 00:39) - dankesn [нерегистровани]

Osveženje i iznenađenje

Prijatno sam iznenađena, spoj dobre režije, scenarija i glume. Realistično, nepretenciozno i uzbudljivo. Radujem se drugom delu.

(уторак, 27. дец 2016, 22:21) - zo [нерегистровани]

genijalno

Potpuno se slazem!

(уторак, 27. дец 2016, 22:13) - goran bivsi [нерегистровани]

bravo

Nemam reci da opisem koliko je ovo dobro uradjeno. Svaka cast gospodine Markovicu. Pozeleli smo se vasih dobrih filmova. Gluma vrhunska.