НДХ: Страх, понор, мук

Како је настала Независна Држава Хрватска, какав је био њен карактер и ко је одлучивао о животу и смрти? Зашто су логор Слана на Пагу прозвали "пакао у каменој пустињи", за шта су у лето 1941. служиле бројне крашке јаме на планини Велебит, зашто на планини Козари годинама после Другог светског рата није било деце и има ли најјачег утиска из "планине мртвих у славонској равници", како су неки звали Јасеновац? Тим питањима бави се троделни документарни филм РТС-а НДХ - Страх, НДХ - Понор и НДХ - Мук.

Екипа РТС-а посетила је место некадашњег логора Јадовно на Велебиту, логора Слана на Пагу, спомен подручје Јасеновац у Хрватској и Доњу Градину у БиХ, односно Републици Српској, као и Меморијални музеј "Јад вашем" у Јерусалиму, најпознатију светску институцију која се бави истраживањем холокауста.

Биће речи и о улози Римокатоличке цркве и загребачког надбискупа Алојзија Степинца, о односу социјалистичке Југославије према догађима из Другог светског рата, о односу према НДХ данас, о бројевима, и о томе како треба да се сећамо жртава НДХ.

У филму, између осталих, говоре: директор Центра "Симон Визентал" из Израела Ефраим Зуроф, аутор филмова "Крв и пепео Јасеновца" и "Тестамент", редитељ Лордан Зафрановић, историчари из Београда и Загреба - Љубодраг Димић, Хрвоје Класић, Јосип Јурчевић, Ђуро Затезало, епископ славонски Јован (Ћулибрк), босански фрањевац Марко Оршолић, публициста Славко Голдштајн, потомци страдалих у Јадовну - Борис Беговић и Душан Басташић, као и људи из Спомен подручја Јасеновац, Доња Градина и Музеја жртава геноцида.

Најпотреснији део филма су сведочења преживелих логораша из Јасеновца, као и из дечјих логора Јастребарско и Сисак.

Аутор: Стеван Костић

Монтажа: Горан Мијић

Сниматељ: Александар Агбаба

Тонски сниматељ: Саша Прибаковић

Текст читао: Душан Радуловић

Новинари сарадници: Драгана Игњић, Милица Јевтић 

Стручни консултанти: Дејан Ристић, Јован Мирковић

Уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић

Прва епизода биће емитована у уторак 20. септембра у 21 час, друга у среду у 21, трећа у четвртак у 21 час.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 14. сеп 2016, 11:14) - Душан Ј. Басташић [нерегистровани]

Ми из удружења Јадовно 1941, захвални смо РТС-у, Стевану и његовој екипи..

Стеван Костић је човјек добре воље, ентузијаста, вриједан, посвећен свом послу, истрајан . Поносан сам на нас Јадовничане што смо дали допринос овом за нас важном пројекту РТС-а у Стевановој режији. Чуо сам од историчара да ако се догађај попут страдања у НДХ из сфере сјећања (уколико уопште постоји сазнање) не усвоји у трајно памћење у року 75 година, тада пада у заборав. Ми се "батргамо", хватамо посљедњи воз да нам се то не деси. За Јадовно а поготово Паг, за које готово нико није знао, циљ је био да на нивоу асоцијативне свијести људи повежу те појмове са страдањем Срба у НДХ. Мислим да смо у томе након седам година рада успјели. Недавно у Бусијама а онда и Доњој Градини, Премијер Вучић и Предсједник Додик поред Јасеновца поменуше Јадовно а Додик чак и Паг.
Стојанов филм представља уистину значајан допринос објелодањивању истине о том периоду наше историје, има образовну функцију а доприноси и превенцији геноцида.
Ми ћемо отићи, остаће филмски запис. Историја. Пуно ми срце.
Идемо даље...