Песма Евровизије 2016: Финале, пренос

Са великим нестрпљењем очекујемо велико финале 61. Песме Евровизије у Стокхолму. Србију представља Сања Вучић ЗАА са песмом "Goodbye", коју је компоновала Ивана Петерс, под редним бројем 15. Радио-телевизија Србије ће на Првом и Сателитском програму вечерас у 21.00 директно преносити финално вече најгледанијег музичког такмичења у Европи.

Домаћини слоганом поручују да је веома важно да се Европа уједини кроз музику. Овогодишња тема, инспирисана маслачком, симболизује снагу отпора и флексибилности, али и регенерације - када семе маслачка одлети, нови живот настаје где оно слети.

Право гласа у великом финалу имају све земље које учествују ове године, укључујући и земље учеснице које нису успеле да се пласирају у велико финале, а то значи да ћемо чувену фразу "12 points goes ..." чути чак 42 пута.

Начин гласања од ове године је радикално измењен у односу на досадашњи систем. Професионални жири и гледаоци из сваке земље доделиће одвојен скуп поена од 1 до 8, односно 10 и 12. То значи да ће најбољих 10 песама и по мишљењу жирија и 10 по мишљењу гледалаца добити поене. Како наводе из Европске радиодифузне уније (ЕБУ), овако ће се стећи нови ниво узбуђења за стотине милиона гледалаца широм Европе и света.

Након што гледаоци гласају путем својих телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 42 земље учеснице укључиће се у програм као и до сад и саопштити поене само професионалног петочланог жирија. Након саопштавања резултата жирија, гласови публике ће се искомбиновати дајући свакој песми одређени скор. Поене гледалаца саопштиће водитељи такмичења, почевши од земље која је добила најмањи број поена публике, па све до земље која је добила највећи број гласова, што ће довести до кулминације напетости и узбуђења. За оне који би желели да знају како је њихова земља гласала, сви гласови - и публике и жирија, биће доступне после такмичења на сајту Eurovision.tv.

Кроз финално вече водиће нас прошлогодишњи победник Манс Зелмерлов и Петра Меде која је била домаћин Песме Евровизије 2013. Велико финале Радио-телевизија Србије директно ће преносити на Првом и Сателитском програму у суботу, 14. маја у 21.00.

Коментатор преноса: Душка Вучинић

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 14. мај 2016, 13:13) - stokholm [нерегистровани]

Srbija

Idemooo narode. Vote for Srbija :) Glasajte!!!