Милунка Савић – хероина Великог рата

Радио-телевизија Србије премијерно је емитовала документарно-играни филм „Милунка Савић – хероина Великог рата". Аутор филма је Слађана Зарић.

Филм је биографска прича о добитници највише одликовања међу женама учесницама Првог светског рата, о жени која се на фронту борила раме уз раме са српским војницима. Екранизацији приче претходило је вишемесечно истраживање и снимање у Србији и Француској, с обзиром на то да је Милунка Савић била носилац највиших одликовања обе армије: Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Легије части петог степена и Официрске легије части, француског Ратног крста, медаље за храброст „Милош Обилић". Ових дана навршава се четрдесет година од њене смрти, што је био један од повода да РТС сними и гледаоцима прикаже документарни филм о заборављеној хероини базиран на историјским чињеницама и веродостојним подацима пронађеним у српским и француским архивима. Коришћени су цитати Милунке Савић, фотографије из породичног албума као и једини сачувани видео-записи.

Документарна форма употпуњена је реконструкцијама и играним сценама из Милункиног живота. Лик Милунке Савић понела је кадеткиња Војне академије Тања Тачић, краља Александра - Бранислав Трифуновић, а војводе Путника Аљоша Вучковић.

То није само сведочанство о жени-борцу вредној дивљења, него и прича о жени која је уз своју ћерку одгајила још три усвојене девојчице и одшколовала још тридесеторо деце. Говори се и о улози жена у рату, о неправедно заборављеним женама које су се тада бориле у српској војсци, о Енглескињи Флори Сендс, која је заједно са Милунком Савић била у редовима елитног Другог пука, познатијег као Гвоздени пук.

Снимање филма помогло је Министарство културе, техничку подршку пружило је Министарство одбране и Министарство спољних послова.

Редитељ филма је Ивана Стивенс, извршни продуцент је Снежана Родић Синђелић, новинар Весна Илић, директор фотографије Петар Вујанић, монтажер Мирјана Митровић, сценограф Мирослава Андрејевић, костимограф Биљана Михаиловић, продуцент Добривоје Илић, композитор Владимир Тошић. Графику и 3Д анимацију потписују Борко Ћирић и "Феникс - креативни студио".

Аутор филма је Слађана Зарић, уредница у РТС-у, која је аутор бројних документарних филмова: "Патријарх Павле - живот по јеванђељу", "Другарица Јованка", "Нико није рекао нећу", "Последњи дан Зорана Ђинђића"...

број коментара 38 Пошаљи коментар
(субота, 12. апр 2014, 14:36) - Ранђел Раша Анђелковић [нерегистровани]

Жена ратник Милунка Савић - српска хероина

Књига о Милунки Савић изашла је из штампе фебруара ове године 2014. Промовише се широм Србије. Интересантно је да још мало људи зна о Милунки, иако је прошле године приказан бриљантан филм о њој. Књига је у суштини као и филм, само што се у њој детаљније описују догађаји из живота ове заборављене српске хероине.

(понедељак, 18. нов 2013, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Anonimus

U skolskom programu generacija 1945-1980 bilo je preskoceno mnogo nase istorije, a velican je zapad sto je dovelo do posljedica naseg rodoljubivog odnosa,a time smo izgubili mnogo na dostojanstvu i ljubavi prema nasim zasluznim precima.Slava im i Hvala,sad imamo sansu da to ispravimo i vratimo se hrabrim korjenima.Bidimo svoji ljudi.

(петак, 11. окт 2013, 20:56) - Svaka čast [нерегистровани]

Bravo za RTS

Odličan film. Posle duže vremena se oseća patriozam. Nastavite samo ovako

(петак, 11. окт 2013, 01:01) - nedeljko [нерегистровани]

heroina

zalosno koliko smo nezahvalan narod. zena bila nakon svega cistacica,sa poltronskim sefovima...

(четвртак, 10. окт 2013, 14:45) - sasa [нерегистровани]

Ejjjj,Srbijo!

Da nije RTS-a i malobrojnih zanesenjaka,odrekli bismo se svega vrednog i kvalitetnog zarad sake para i nekih obecanaja!Hvali nam jos kolektivne svesti da se lako ne odricemo svojih najboljih.Hvala RTS-u na divnoj prici i samaru nama,srbima,da je krajnje vreme da se vratimo korenima svojimi vrednostima koje smo napustili odavno!Bravo!!!

(четвртак, 10. окт 2013, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Vecno zahvalni i ponosni na svoje pretke!

(среда, 09. окт 2013, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Steta

Steta je samo sto je bila dugo vremena zaboravljena.

(среда, 09. окт 2013, 18:34) - anonymous [нерегистровани]

Предивно

Хвала РТС-у на одличном документарцу. Ја сам рођена у време када је Милунка Савић умрла и тек сам скоро сазнала за њју. Кривицу сигурно носи друштво у целини што је гђа Савић тако дуго била непознаница за многе од нас а посебну кривицу носе и наше историчари. Приче о Милунки Савић би требале да буду у историјским читанкама од првог разреда основне школе, наравно прилагођене узрасту детета. Тако се гради патриотизам код деце. Ја живим у САД и могу да замислим шта би Амери дали да имају једну овакву хероину у својој историји. Надам се да ћемо неправду према гђи Савић исправити. Ваш док. филм је први корак ка томе. Још једном, хвала.

(среда, 09. окт 2013, 17:11) - Павле [нерегистровани]

Надам се

Надам се да ће Ранђел, када буде писао о животу Милунке, опширно писати и о њеном животу после рата. Она је усвојила неколико сирочића, издржавала их и бринула се о њима, али никада није добила неку пензију или помоћ за то од државе Србије. Чак су и французи понудили да јој дају пензију и да јој школују децу али она није хтела да напусти Србију.

(среда, 09. окт 2013, 08:57) - senka [нерегистровани]

Srbija u Milunkinom srcu

O Životu i hrabrosti Milunke Savić moralo bi da se piše u istorijskim čitankama za osnovnu školu radi vaspitavanja mladjih generacija.

Мерила времена Мерила времена

Аутор:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]