Читај ми!

Хашки штим

Да ли ће одлукама пред крај свог рада трибунал за ратне злочине потврдити оно што су о њему говорили највећи критичари?

Одлука Хашког трибунала да ослободи хрватске генерале Готовину и Маркача оптужбе за злочине у "Олуји" у Хрватској дочекана је као кључни доказ исправности домовинског рата, а у Србији као коначна потврда дубоке политизованости и пристрасности међународног суда за ратне злочине.

Еуфорија у Хрватској и огорченост у Србији свакако не доприносе процесу помирења у региону. Напротив, тај мукотрпни процес враћају уназад бар неколико година.

У Хрватској су напрасно заборављене све критике на рачун трибунала, у Србији се више него икад верује да се тамошње одлуке усклађују не са правдом већ са интересима политички моћних држава.

Шта ће ове судске одлуке значити за историју, а шта за дневну политику, тема је о којој у Оку говоре историчар Предраг Марковић, аналитичар Ђорђе Вукадиновић и извештач РТС-а из Хага Милош Милић.

Емисију води Зоран Станојевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 20. нов 2012, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Možda grešim,

ali nisam video sudije iz Rusije, Kine, Indije, Brazila. Zašto u Hagu nije bilo tih sudija. Može li UN da proglasi neregularno ponašanje Haškog suda i da vrati bar deo procesa. Nisu važni sada generali, nego ono što se dogodilo. Mogli su oni da smanje kaznu generalima, Srbi bi to lakše podneli, ali i dalje ostaje namera etničkog čišćenja i proterivanja Srba nasilnim putem, ubijanjem, paljenjem i rušenjem. Znamo šta se dogodilo i ništa se ne može izbrisati da to ne postoji. Ako UN i svet kažu da se to komjuterski obriše, onda je sve dozvoljeno i biće dalje u vremenu koje dolazi.

(понедељак, 19. нов 2012, 01:16) - anonymous [нерегистровани]

Značaj presude za istoriju i političke odnose

Za istoriju neće značiti ništa jer nakon nekoliko decenija neće se praviti razlika između događaja iz sukoba na prostorima Jugoslavije iz četrdesetih i devedesetih. Za dnevnu politiku će preinačena presuda Haškog suda predstavljati osnovu za negiranje bilo koje njegove odluke jer snimci Tuđmanovog planiranja "Oluje" kao nepobitninog dokaza njegovog planiranja genocida nad Srbima koji nije bio dovoljna osnova za potrvrdu presude prevostepenog suda isključuje legitimitet presude o ratnom zločinu u Srebrenici jer slični dokazi o planiranju tog zločina nisu predočeni. Povlačenje uzajamnih tužbi Srbije i Hrvatske u vezi sa genocidom je ovom presudom ozbiljno dovedeno u pitanje jer Srbiji je to jedini način da opovrgne ovu presudu a Hrvatskoj je u interesu da se tužbe povuku jer je joj je jasno da je presuda iznuđena od SAD i da Srpski tužioci imaju iskustva da se prvostepena presuda može preinačiti u potpuno oslobađajuću presudu tako da će biti mnogo oprezniji i spremniji.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]