Да Можда Не

Рехабилитација Драже Михаиловића - Последњи чин

О рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића одлучиваће се 23. марта у Вишем суду у Београду. Овај поступак рехабилитације, иако можда најосетљивији, следи после рехабилитације Драгише Цветковића, бившег председника Владе Краљевине Југославије, потписника "Тројног пакта" са нацистичком Немачком. Поништење пресуде из 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и враћање грађанских права, захтевом за рехабилитацију затражио је његов унук Војислав Михаиловић

Ђенерал Дража, за многе представља оличење српских подела. Несрећна судбина генерала, кога је издао и његов краљ, позвавши га, при крају Другог светског рата, да се прикључи Јосипу Брозу, кога су затим издали и његови саборци, предавши га комунистичким властима, није окончана последњим чином - суђењем и стрељањем. Дража је од стране Титовог режима сатанизован, изједначаван са Павелићем и употребљаван за прављење равнотеже са хрватским усташтвом, намећући Србији грех колаборације са нацистима. Његова рехабилитација поприма многострука значења и консеквенце, како у унутрашњем друштвеном животу Србије тако и у регионалним односима. Председник Хрватске Иво Јосиповић је већ реаговао изјавом да покушај рехабилитације није добар потез Србије, наводећи да не зна ниједну битку у којој су се четници озбиљније борили против окупатора, али да зна за битке у којима су четници заједно с окупаторима, па и са усташама, учествовали у борбама против партизана, као и да су се заједно са пораженим снагама повлачили према Аустрији.

Да ли је дошло време да се антифашистичко наслеђе Србије и улога покрета и личности из доба Другог светског рата преиспитају? Да ли је рехабилитација Драже Михаиловића допринос помирењу или оживљавању историјских траума? Где је граница колаборације и да ли су следећи Милан Недић и Димитрије Љотић? Да ли је борба против нацистичког окупатора једини критеријум антифашизма или су идеолошки разлози и победа комуниста били пресудни за судбину антикомунистичких снага у Србији.

У емисији Да Можда Не Оливере Ковачевић, говоре:

Горан Деспотовић, члан Савеза антифашиста Србије
Слободан Хомен, државни секретар Министарства правде
Бојан Димитријевић, историчар
и из Загреба Иво Голдштајн, историчар

Шта Србија мисли о себи у емисији "Да Можда Не" Оливере Ковачевић.

Објављујемо истраживања јавног мњења, које је специјално за ову емисију урадио Истраживачки центар РТС-а. Илустрације: Горан Ратковић.

број коментара 69 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. дец 2012, 15:02) - ristić ljubodrag [нерегистровани]

Podrška komentaru!

Komentar Vam je odličan, u celosti ga podržavam.Ja sam "partizan", ali nemam ništa protiv "četnika", samo smatram da su sve priče o Draži od aktuelne vlasti, u cilju zamagljivanja teške stvarnosti! Ja bih prvi bio "za" da Draža ima spomenik u Beogradu, kao što smatram neprirodnim da Tito u Beogradu, nema ulicu.I jedno i drugo, sva negiranja i isticanja, moraju biti argumentovana i bez manipulacija sa narodom!Ristić

(среда, 11. апр 2012, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Napred ...?

Kao sto se kuca ne zida bez dobrog temelja tako se i nemoze napred bez poznavanja PRAVE istorije svog naroda i onog sta se desavalo. Dokumenta koja su decenijama bila obavijena velom tajni sada su dostupna,tako da se moze jasno videti koje bio slavni djeneral Mihailovic (samo da podsetim da je Srbin sa najvise odlikovanja u nasoj ratnoj istoriji)
Uostalom,ako je hrvatska mogla da rehabilituje Pavelica zasto Srbija nemoze Drazu Mihailovica ?

(понедељак, 26. мар 2012, 01:17) - anonymous [нерегистровани]

Olivera

Olivera Kovacevic iz emisije u emisiju pokazuje da je jedna od najpametnijih i najobrazovanijih autora i voditelja ovakvih emisija.

(недеља, 25. мар 2012, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Rade

D.Mihailovic je mozda bio zlocinac, mozda nije. Da li je imao pravedno sudjenje ili ne, to je druga stvar. Jer svako ima pravo na pravedno sudjenje.

(недеља, 25. мар 2012, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

Da li je porodica iz koje poticete...

39,8% partizani tokom cijelog rata??? Molim vas, koliko je cetnika i ustasa preslo u partizane pred kraj Drugog sv rata!?

(недеља, 25. мар 2012, 09:34) - Крајишник . [нерегистровани]

Република Српска Крајина


Поштовање .


Мислим да већина људи у Срнији како оних обичних тако оних који суделују на власти у медијима несватају да то није само политичко питање .

Требало би да је то само Правно питање без мешања са стране и без политичких сугестија.

Иначе се ствара један опасан преседан поделе Срба око тог питања са несагледивим последицама .

Тв водитељ не сме да учествује у тим осудама само Драже , иначе шта нам онда треба Суд Србије .

Нечувено , али се још увек догађа , то је такође још један доказ да се Србија није ослободила комуниста нити на телевизији нити на власт .

Кордунаш .

(субота, 24. мар 2012, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Zastrasujuce

Prosto je neverovatno i zastrasujuce koliko je jos uvek prisutno komesarsko vidjenje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije i Jugoslavije. Cak i kad se izsnesu konkretni, dosad nepoznati dokumenti, "crno na belo", i dalje se ponavlja slika "NOB-a" kako je bila postavljena na stranicama udzbenika u Titovoj Jugoslaviji.

(субота, 24. мар 2012, 02:27) - anonymous [нерегистровани]

Dimitrijevicu i zivotinjski farmerima

Erik Bler alijas Dz. Orvel je napisao Zivotinjsku farmu 1945.( mora da je imao vec tada internet ako je io tako dobro obvesten da pominje drazu u predgovoru) Ovaj konzervativni revizionizam je odveo Srbiju u politicki i ekonomski sunovrat te sada zavidimo Rumuniji i Bugarskoj(o Cesima i Poljacima da ne govorimo). Taj isti revizionisticki militantni i nepomirljivi konzervativizam te politika supersile na Balkanu bez ikakvog pokrica je opet dovela da smo najveci gubitnici u raspadu Jugoslavije. Ona je naime prouzrokovala toliko pogresnih politickih poteza i odluka da je jedino sto treba da gledamo stanje nasih novcanika i BNP koji jos nije dostigao nivo onog iz 1991.

(субота, 24. мар 2012, 01:14) - Damijan [нерегистровани]

ne treba

ne zato sto mislim da je bio zlocinac vec zato sto to nije nikakva velika stvar!!! nece srbija biti ni veca, ni bolja, ni lepsa... niti ce bilo ko od nas biti pametniji. kad prestanete da vidjate smece po ulicama beograda, isarane fasade, prljave autobuse, nevaspitane politicare koji psuju i gadjaju cipelama, nevaspitane ljude na ulici, beskucnike, korumpiranu vladu, odvratne autoputeve, prljavstinu na tim putevima, prljavstinu na regionalnim putevima, smece svuda oko nas, kese na drvecu, smece u rekama, smece u parkovima, smece na pijacama, smece u skolskim dvoristima, smece, smece, smece... e onda ce mi pitanje draze MOZDA biti interesantno. do tada prvo treba da postanemo cisti pred nama samima, decom, turistima, komsijama, a onda da krenemo sa stvarima koje NISU toliko bitne za nase drustvo, tj. ne hrane nas i ne ostvaruju prihod za nas!!!

(петак, 23. мар 2012, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

olja

Olja svaka ti cast,najbolja si novinarka i paradigma ljepote.